Avslører narkospor i fingeravtrykk

I beste CSI-stil finner forskere ut hva folk har hatt fingrene i. Den kjemiske sammensetningen i avtrykket avsløres.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fingeravtrykk kan fungere som viktige bevis, og fastslå en persons identitet. Med ny teknologi kan også spor av narkotika, eksplosiver og annet materiale påvises i avtrykkene.

Amerikanske forskere rapporterer om funnene sine i en ny studie publisert i tidsskriftet Science i dag, 8. august.

Det er et forskerteam ved Purdue University, USA, som står bak teknologien. De benytter en ny massespektrometer-teknikk som leser og lager et bilde av den kjemiske signaturen som skjuler seg i fingeravtrykk.

Metoden kan benyttes på et fingeravtrykk der for eksempel etterforskere har funnet det. Man trenger altså ikke ta det med seg til et laboratorium for analyse, opplyser universitetet.

Finne begravde avtrykk

Førsteforfatter på studien, postdoktor Demian R. Ifa, sier at teknologien også lett er i stand til å skille mellom avtrykk som overlapper hverandre, etterlatt av flere personer – noe som er vanskelig med dagens kriminaltekniske metoder.

- Ved å se etter stoffer som er til stede i ett fingeravtrykk, kan vi separare det fra andre og skaffe oss et krystallklart bilde av avtrykket.

- Deretter kan dette bildet brukes sammen med programmer for gjenkjenning av fingeravtrykk, sier Ifa.

Det klassiske avtrykket

- Det klassiske eksempelet på et fingeravtrykk er det i blekk som viser de unike snurrene og sløyfene, det som brukes til identifikasjon. Men i et fingeravtrykk etterlates også en helt unik fordeling av molekylære forbindelser.

Det sier kjemiprofessor sier R. Graham Cooks, som har ledet forskergruppen, i et skriv fra Purdue University. Han legger til:

- Noen av levningene som bli igjen i et avtrykk, stammer fra stoffer som fins naturlig i huden i utgangspunktet, mens andre skriver seg fra overflater eller andre materialer en person har berørt.

Avtrykket i midten er resultatet av en analyse av forekomst av kokainmolekyler, mens avtrykket til venstre er et datagenerert bilde lagd utfra kokainanalysen, til bruk i identifikasjonsverktøy. Foto: Cooks Laboratory image/Demian Ifa

Forskerne undersøkte både fingeravtrykk der de opprinnelig var etterlatt, og hentet dem dessuten ut fra forskjellige overflater som glass, metall, og plastikk ved hjelp av vanlig gjennomsiktig limbånd.

Ny teknikk

Deretter ble innholdet i dem analysert ved hjelp av den nye massespektrometer-teknikken, som er utviklet i laboratoriet til R. Graham Cooks.

I et vanlig massespektrometer må stoffene legges inn i et vakuumkammer og lades elektrisk for å bli analysert.

- Teknikken som er utviklet i Coocks laboratorium, utfører selve ladingen ute i luft, eller direkte på overflater, utenfor vakuumkammeret. Dette gjør prosessen mye raskere og mer mobil, understreker førsteforfatter Demian R. Ifa i skrivet fra universitetet.

Data fra hver del

Ladingen ble utført ved at man sprutet vann inn i et elektrisk felt for å skape positivt ladede vanndråper. Når de ladede vanndråpene traff overflaten som ble testet, ble den ekstra positive ladningen dråpene har med seg, overført til molekylene i prøven.

Forskerne plasserte en bit limbånd med et fingerantrykk på foran spektrometeret.

På den måten kunne spektrometeret spraye små deler av avtrykket med ladede vanndråper, og skaffe data for hver enkelt del til en analyse av hele avtrykket, forklarer Ifa i skrivet fra Purdue University.

Referanse:

Latent Fingerprint Chemical Imaging by Mass Spectrometry. D.R. Ifa; N.E. Manicke; A.L. Dill; R.G. Cooks, Purdue University, West Lafayette, IN. Science, fredag 8. august, vol  321, side 805.

Powered by Labrador CMS