Nye syntetiske rusmidler kan i verste fall være dødelige. Dosen kan være større og innholdet et annet enn det som er oppgitt på pakken.
Nye syntetiske rusmidler kan i verste fall være dødelige. Dosen kan være større og innholdet et annet enn det som er oppgitt på pakken.

Kunstig intelligens kan oppdage nye typer narkotika før de blir funnet opp

Ved å bryte ned kjente rusmidler til små byggeklosser spådde teknologien hvilke nye stoffer som kan dukke opp i fremtiden. En del av dem er allerede på markedet.

I oktober 2020 dukket det opp et helt nytt cannabis-lignende stoff i en database. Databasen inneholder nesten to tusen nye syntetiske rusmidler.

Disse har blitt oppdaget av rettsmedisinere og forskere over hele verden, som har analysert piller, pulver, urin og blod.

Men ny teknologi kan gjøre jobben enklere i fremtiden.

Kunstig intelligens, utviklet av forskere ved universiteter i Canada, Danmark og USA, klarte nemlig å forutse denne nye typen syntetisk cannabis .

Og det før dataprogrammet visste at stoffet fantes.

Lettere å ta overdose

Nye rusmidler selges typisk på internett. De kan være farligere enn vanlig narkotika fordi pakkene ofte er feilmerket, ifølge rusforskere Liliana Bachs ved Oslo universitetssykehus og Anne Line Bretteville-Jensen ved Folkehelseinstuttet.

Dosene kan være mindre eller større enn det som står på pakken. Andre ganger inneholder de et helt annet stoff enn det som er oppgitt.

Tar du et slikt stoff, kan du altså få en overdose. Og helsevesenet vet ikke hva du har i kroppen eller hvordan de skal behandle deg.

Den kunstige intelligensen trente seg opp

For å trene opp den kunstige intelligensen brukte forskerne bak den nye studien databasen med syntetiske rusmidler. Der finnes mange forskjellig stoffer.

I tillegg til syntetisk cannabis er det blant annet hallusinogener og opioider.

Det er strukturen til stoffene som ligger inne i databasen. Den har blitt målt med den kjemiske teknikken massespektroskopi.

Bygget ukjente stoffer

Målet til forskerne var at det smarte dataprogrammet skulle lære seg hva de forskjellige narkotiske stoffene var bygd opp av.

For å få til det delte den kunstige intelligensen opp alle stoffene i små biter. Litt som om rusmidlene var laget av legoklosser.

Så brukte programmet disse klossene til å bygge nye, hittil ukjente stoffer.

Etter teknologien var ferdig med spådommen sin, testet forskerne hvordan den klarte seg.

Det hadde nemlig kommet 200 nye stoffer i databasen. Ett av disse var den syntetiske cannabisen som ble lagt til i 2020.

Slik er det nye syntetiske cannabis-lignende stoffet bygget opp. Det ble oppdaget noen år før det havnet i databasen og har fått navnet AB-FUBICA.
Slik er det nye syntetiske cannabis-lignende stoffet bygget opp. Det ble oppdaget noen år før det havnet i databasen og har fått navnet AB-FUBICA.

Forutså rusmidler som kom på markedet

Og riktignok, 90 prosent av de nye syntetiske rusmidlene hadde allerede blitt forutsett av programmet. Inkludert cannabis-nykommeren.

Dette gjaldt altså selv om den kunstige intelligensen aldri hadde sett disse typene narkotika før.

På den andre siden foreslo det smarte dataprogrammet også hundretusenvis av andre stoffer. Mange av disse vil kanskje aldri se dagens lys.

Advarer mot å stole blindt på teknologi

− Det er en spennende studie, og jeg ser absolutt nytten i å bruke kunstig intelligens til å forutse hva nye typer narkotika inneholder, skriver Silje Anderdal Bakken i en e-post til forskning.no.

Hun forsker på narkotikasalg på internett ved Københavns Universitetet.

Samtidig advarer Bakken mot å stole blindt på slik teknologi. Den bør heller være en av flere kilder til informasjon.

Nye typer narkotika spres fortere rundt i verden fordi mye av salget nå foregår på internett, ifølge Silje Anderdal Bakken.
Nye typer narkotika spres fortere rundt i verden fordi mye av salget nå foregår på internett, ifølge Silje Anderdal Bakken.

Kan rusmidler bli ulovlige før de finnes?

Men hvis kunstig intelligens blir tatt i bruk for å forutse nye rusmidler, kan politi og myndigheter ligge ett skritt foran utviklerne.

Da dukker det opp nye spørsmål, påpeker Bakken.

Er det for eksempel greit å forby rusmidler før de er funnet opp?

Teknologien er ikke helt i mål

Forskerne bak den nye studien testet også om de kunne bruke teknologien på en annen måte.

Nemlig for å gi svar på hva et nytt rusmiddel inneholder.

Da ville rettsmedisinere og tollvesen kunne bruke en enkel måling av stoffet og kjøre den gjennom dataprogrammet for å få svar på hva de har med å gjøre.

Den kunstige intelligensen ga riktig svar for halvparten av de 200 ukjente rusmidlene. Og for de fleste av stoffene fantes det riktige svaret blant de ti første forslagene.

Teknologien gir altså en del svar, men er ikke helt i mål.

Referanse:

M. A. Skinnider med flere: A deep generative model enables automated structure elucidation of novel psychoactive substances, Nature Machine Intelligence november 2021. Sammendrag.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS