Nostalgisk jul

En skulle vøri fire år i romjul’n, synger Prøysen og treffer oss som en kopp varm gløgg midt i magan. Både musikk og høytider er nemlig kraftfulle tennplugger for nostalgi, mener nostalgiekspert.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det lyser lunt i stua.

Fra radioen flyter fløyelstonene fra Mahalia Jacksons tolkning av Silent Night mens grana får sin siste og fineste juletrekule: et uerstattelig arvestykket fra nittenhundreogdentid.

Og så er alt klart. Bare en liten personlig tradisjon å følge opp før leggetid lille julaften: En stille stund i boblejakka på balkongen, med rykende pust og et krus ekte rødvinsgløgg i neven…

Smiler du nå lunt mens du stunder mot høytid? I så fall er du kanskje av den nostalgiske sorten.

Den sorten som fra tid til annen overveldes av bittersøt lengsel mot det som var. Barndommens endeløse somre. De elleville studiedagene da verden bare var muligheter. Eller ikke minst: Jul med bæssmorbesøk og småkakespising.

Sveitsisk sykdom

En gang i tida ble nostalgi definert som en slags mental sykdom som spesielt rammet sveitsiske leiesoldater på flatmarkene i Frankrike. Følelsen ble lenge ansett som skadelig.

Men nyere forskning antyder at den i stedet kan ha en rekke positive effekter, sier nostalgiekspert Krystine Batcho fra Le Moyne College i USA, i et intervju hos American Psychological Association.

- Nostalgisk erindring hjelper en person med å opprettholde en følelse av kontinuitet til tross for den stadige strømmen av forandringer med tida.

Batcho mener nostalgien minner oss om hvor rike livene våre faktisk har vært.

Ubrytelige bånd

I vanskelige tider kan det være beroligende å huske hvordan vi har taklet problemer før, og at vi fortsatt er den samme personen som opplevde lykke eller styrke på et annet tidspunkt i livet.

- Forskning har vist at nostalgi kan styrke en følelse av sosial tilhørighet ved å hjelpe oss å innse både hva vi har betydd for andre og hva andre har betydd for oss, sier Batcho.

Selv i sorg over noen vi har mistet kan nostalgien lindre, ved å minne oss om at båndene vi deler med dem vi elsker overlever fysisk adskillelse, mener eksperten.

Den personlige nostalgien – altså lengten tilbake til egen fortid – er spesielt knyttet til folk som betyr mye for oss. Ikke rart at nettopp jula får oss til å bli ekstra nostalgiske.

Bekymringsfri barndom

I forbindelse med midtvintershøytida samles familie og venner. Og gamle bekjente ringer eller sender julekort. Dette vekker minner.

- I likhet med bursdager og andre tidsmessige landemerker minner høytidene oss om spesielle anledninger og hjelper oss med å holde styr på hva som har forandret seg og hva som er ved det samme i livene våre, sier Batcho.

For mange bringer høytidene tilbake erindringene om et enklere og mer bekymringsfritt liv, fra den gangen saligheta var et bæssmorfang. Og nettopp Prøysens romjulsdrøm og andre juleklassikere hjelper oss med å komme i rett stemning.

Magisk musikk

Musikk virker som oppfyringsbriketter for nostalgien, mener Batcho. Både religiøse og sekulære svisker kan få oss til å føle tilknytning.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

- Ved å binde oss til en felles tradisjon kan høytidsmusikk forsterke følelsen vår av å tilhøre noe større enn oss selv, sier hun til APA.

Men ikke alle lengter tilbake til sin barndoms juleferier. Dersom minnene fra jula inneholder mer krangel enn kos kan folk gjerne unngå de ubehagelige erindringene ved å skape nye tradisjoner.

Kanskje julaften heller feires i shorts under et palmetre?

Det er heller ikke alle som er like nostalgiske.

Føler sterkere

- Det er ikke klart hvorfor noen mennesker er mer tilbøyelige til nostalgi. Men mer nostalgiske individer har en tendens til å kjenne følelser sterkere, sier Batcho.

- Generelt er ikke nostalgiske mennesker lykkeligere eller tristere enn mindre nostalgiske folk, men de føler følelsene mer intenst.

Forskning antyder at de som har tendenser til bittersøt lengten tilbake har mer positive følelser for fortida, og husker flere gode følelser fra barndommen. Men det er ikke nødvendigvis de spektakulære minnene som fyrer opp nostalgien.

- Det er ikke antallet fester, gaver eller belønninger, men i hvilken grad et barn følte seg lykkelig, stolt eller elsket. Det er mulig at folk som har mer sosial tilhørighet tidlig i livet er mer tilbøyelige til å bli nostalgiske, sier Batcho.

Hennes egen forskning peker mot at de nostalgiske er gode til å pleie personlige forbindelser, og ofte velger sunne sosiale måter å takle problemene sine på.

Og akkurat det kan vel kanskje være med på å gjøre også denne jula til en opplevelse de med tid og stunder vil lengte tilbake til.

 

Powered by Labrador CMS