– Trodde det skulle gå raskere

Søkemotoren Kvasir er 15 år gammel og var starten for nettets utbredelse i Norge. – Vi trodde utviklingen skulle gå mye raskere, sier en av Norges nettpionéerer i et tilbakeblikk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK, og ligger ute på forskning.no en måned fra publiseringsdato.

[gallery:1] Internett ble åpnet for privat bruk i 1993 og var før dette et lukket system som forskningsmiljøer og forsvaret i USA hadde benyttet seg av helt siden sekstitallet.

15-års jubilanten Kvasir sparket i gang nettbruken her i landet som en av de første norske nettsider som ble etablert. Søkemotoren er i dag i et eksklusivt selskap som en av kun fire nasjonale søkemotorer i hele verden.

«For Arve og de andre innviede er det like naturlig å gå i cyberspace som på do. For oss andre er det helt gresk. Det betyr at du kobler PC’en til en database eller nettverket Internet, som brukes av 40 millioner mennesker.»
VG, 1994

Steinar Kjærnsrød var en av grunnleggerne av Kvasir, sammen med blant andre Gisle Hannemyr, universitetslektor på Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo og norsk nettpionéer. Disse to regnes i da som to av Norges fremste eksperter på feltet og var en del av gründervirksomheten i Oslonett.

____________________

Les hele saken på nrk.no 

Powered by Labrador CMS