Her er USAs nye megadrone

Denne uken testet det amerikanske forsvaret sin nye hydrogendrevne megadrone som kan holde seg 20 000 meter over bakken i opp til fire dager.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Det var knyttet stor spenning til den første virkelige testen for USAs nye drone, den enorme «Phantom Eye». Dronen ble lansert allerede i 2010, men tidligere denne uken fikk produsent Boeing sin første flytur med nyvinningen.

Over Mojave-ørkenen i California fikk «Phantom Eye» 27 minutter i luften, i det som av Boeing og NASA blir kalt en stor suksess.

– Alt vi prøvde fungerte uten noen problemer. Så teknologien vi prøver å bevise, klarte seg veldig bra, sier Drew Mallow, en av sjefene for Phantom Eye-prosjektet.

Fire dager i luften

De fleste av de aktive amerikanske dronene er for øyeblikket engasjert i krigføringen mot Taliban og al Qaeda. De kan maksimalt holde seg i luften i fire dager før de trenger å fylle på tanken.

«Phantom Eye» er drevet av flytende hydrogen, noe som gjør at den kun slipper ut vann som avfallsstoff.

Dette er også grunnen til at dronen kan holde seg så lenge som fire dager i luften.

Spionutstyret er nøkkelen

Denne mammuten av en drone skal altså klare å holde seg i luften i opp til fire dager, i høyder opp mot 20 000 meter. Samtidig klarer den å bære over 200 kilo med overvåkningsutstyr.

Og nei, denne dronen skal i motsetning til flere andre ikke bære våpen. Den skal kun brukes til å samle informasjon.

At dronen er kapabel til å holde såpass med tyngde er en nøkkel for spionvirksomheten. Ved siden av selve flymaskinen, holder det amerikanske forsvaret også på å utvikle utstyret dronen skal bære.

Blant de mest aktuelle finnes «Gorgon Stare», som er ment til å holde øye over områder så store som byer. Et annet prosjekt er «ARGUS»-sensoren, som kan samle ekvivalenten til 79,8 års videoopptak på en dag.

Vingespennet er på hele 45 meter, over 7 og en halv meter lengre enn Boeing 757.

Neste gang flyr vi høyere

– Teamet holder nå på med analyse av flyturen og forbereder seg allerede på neste runde. Neste gang vil vi fly i mye høyere og mer krevende luftrom, sier Mallow.

Men testturen var ikke uten problemer. Tidligere har Boeing sagt at flyturen skulle vare i åtte timer. Senere ble flytiden justert ned til to timer. «Phantom Eye» var i luften i 28 minutter under sin jomfrutur.

Det kan være litt av grunnen til at dronen fortsatt er noen år fra å kunne brukes i krigføring.

Powered by Labrador CMS