Krill er små krepsdyr som finnes i hopetall i verdenshavene. Oljeekstrakt fra krill inneholder omega-3 og brukes som kosttilskudd. [Foto: Andrea Izzotti / Shutterstock / NTB scanpix]

Forskere vil finne ut om krillolje kan hjelpe mot autoimmun sykdom

Norsk krillolje-produsent skal samarbeide med amerikanske forskere om en stor studie for å se om krillolje hjelper mot sykdommen lupus.

Lupus rammer oftest kvinner i alderen 20 til 45 år. Sykdommen kan ramme alle deler av kroppen, som blod, ledd, nervesystem og lunger. Dette kommer av at immunsystemet reagerer feil og angriper kroppens friske vev og organer. Det finnes ingen kur, men betennelsesdempende medisiner, cellegift og steroider brukes for å holde sykdommen i sjakk.

Nå skal amerikanske leger undersøke om fettekstrakt fra antarktisk krill kan lindre plagene til de med lupus.

Matts Johansen er administrerende direktør i Aker BioMarine. [Foto: Aker BioMarine]

Lupus Research Alliance er en privat organisasjon som finansierer forskning på lupus. For fire år siden startet de opp et samarbeid med Aker BioMarine, en norsk produsent av krillolje.

- Dette er et spennende samarbeid. Det er et privilegium å potensielt kunne bidra til å hjelpe en pasientgruppe som det ikke finnes så mange løsninger for, sier Matts Johansen, administrerende direktør i Aker BioMarine, til forskning.no.

Betennelsesdempende?

Bakgrunnen for at Lupus Research Alliance fikk ideen om å teste krillolje, var en undersøkelse de gjorde for noen år tilbake. Leger ble spurt om hva de anbefalte pasientene, da det ikke finnes noen medisin mot lupus.

Her kom det fram at flere leger hadde gode erfaringer med krillolje med mye av fettstoffet som kalles fosfolipider.

- Det var slik det startet, sier Johansen.

Etter nærmere undersøkelser tok Lupus Research Alliance kontakt med Aker Biomarine. Aker BioMarine har utviklet en krillolje som har ekstra mye fosfolipider. Det er blant annet disse fettstoffene forskerne tror kan hjelpe mot betennelse.

De to siste årene har samarbeidspartene gått gjennom eksisterende forskning.

- Vår hypotese er at fosfolipid- berikede omega- 3-fettsyrer vil dempe betennelsene såpass mye at det vil bedre livskvaliteten til de som lever med sykdommen, sier Matts Johansen.

- En av de tingene som fosfolipider gjør er at de leverer omega-3 rett inn i cellemembranene mer effektivt enn annen type omega-3 olje.

Skal testes i 12 måneder

76 mennesker med lupus skal delta i studien som starter opp i høst. Pasientene skal ta krillolje hver dag i 12 måneder. For å kontrollere for placebo-effekten skal en gruppe få en substitutt for krillolje de første seks månedene. Forskningen vil bli utført av amerikanske leger og forskere som er spredt over 20 sykehus.

Forskerne skal vurdere effekten av krillolje ved å bruke en kjent skala for lupus-symptomer. Både fysiske og psykiske aspekter skal undersøkes. Forskerne skal også se om pasientene får gunstigere balanse mellom omega- 3 og omega- 6.

Håpet er at krilloljen skal være betennelsesdempende og dermed smertelindrende.

- Dette vil ikke helbrede sykdommen, men gjøre den enklere å leve med, sier Johansen.

Resultatene klare om to år

Aker BioMarine betaler for studien. Underleverandøren AMPEL BioSolutions er engasjert av Lupus Research Alliance for å gjennomføre studien.

– Hva blir BioMarine sin rolle fremover?

- Det blir å følge opp prosjektet og se til at alt går som det skal. Om resultatene bekrefter vår hypotese, vil vi se om grunnlaget kan brukes til å lage produkter spesielt rettet mot de som har lupus eller lupuslignende sykdommer.

Resultatene fra studien skal være klare om to år.

- Ikke fjernt at krillolje kan ha en effekt

Bjørg Tilde Svanes Fevang er revmatolog, hun sier at det er gjort litt forskning på effekten av fiskeolje ved autoimmun sykdom. Men hvorvidt oljen kan dempe betennelse, og hvilke mekanismer som eventuelt fremkaller bedringen er lite kjent.

- Det har blitt gjort studier av fiskeolje ved sykdommer der betennelse betyr noe, blant annet leddgikt og lupus. Studiene har generelt vært små og resultatene moderate.

- Jeg kjenner ikke godt nok til hva som skiller krillolje fra fiskeolje. Men det er ikke helt fjernt å tenke seg at krillolje skulle kunne ha en effekt mot betennelse. I noen fiskeoljer finnes det fettsyrer som ser ut til å kunne redusere betennelse, sier Svanes Fevang til forskning.no.

Hvorvidt krillolje har en positiv effekt mot lupus og lignende sykdommer gjenstår å se. De som ønsker å følge prosjektets fremgang kan følge med på denne nettsiden.

Powered by Labrador CMS