Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges idrettshøgskole - les mer.

Mange nye verdensrekorder i langdistanseløping er blitt satt av løpere med den nye generasjonen løpesko.

«Supersko» kan hjelpe deg å løpe raskere

Ny forskning støtter påstanden om at også mosjonister kan løpe fortere med mindre bruk av energi med såkalte supersko. 

Løpeskoindustrien er en milliardindustri som prøver å finne skodesign som hjelper folk å løpe raskere. I løpet av de siste fem årene har mange nye verdensrekorder i langdistanseløping blitt satt av løpere med den nye generasjonen løpesko.

Vi har spurt våre eksperter på biomekanikk, Hannah Rice og Amelie Werkhausen. De har studert nettopp disse skoene og svarer her på det «alle» mosjonistløpere lurer på om dagen. 

Hva vet vi om disse skoene? Viser forskning at løpere faktisk presterer bedre med disse nye skoene?

Disse såkalte superskoene kombinerer en karbonfiberplate med en myk og elastisk mellomsåle.

Løp fortere med mindre bruk av energi

Hannah Rice forsker på biomekanikk ved institutt for fysisk prestasjonsevne på NIH.

En av de viktigste forskningsartiklene på dette området ble publisert av Hoogkamer og kollegaer i 2017. De viste at løping i Nikes Zoom Vaporfly-sko sammenlignet med to andre populære maratonsko resulterte i en fire prosents reduksjon i det ekspertene kaller arbeidsøkonomien ved løping.

Med andre ord: Det krevde fire prosents mindre oksygen i gjennomsnitt for å løpe på en gitt hastighet med disse skoene sammenlignet med konkurrerende sko. 

Dette gjør at en utøver kan løpe fortere med samme energibruk med de nye skoene. Faktisk så observerte de reduksjon i energikostnad hos samtlige av de 18 toppnivå løperne som deltok. 

Imidlertid ble kun mannlige løpere på høyt nivå inkludert i studien. Forskerne var usikre på om skoene også ville være til fordel for mosjonister og kvinnelige idrettsutøvere. Andre studier har siden støttet disse første funnene, også med andre skomerker med lignende type sko.

Amelie Werkhausen tok doktorgraden sin på NIH, og jobbar nå som forsker ved OsloMet på fakultet for helsevitenskap.

Målte effekten hos mosjonister 

Rice og Werkhausen ønsket å se om supersko også forbedrer arbeidsøkonomien hos mosjonister og hos kvinner så vel som menn. 

De la også til en ny måling av belastning på tibia-beinet fordi de er interessert i risikoen for skader på dette beinet hos løpere. Tibia-beinet er det kraftige beinet på forsida av leggen.

Funnene deres er nye og ennå ikke vurdert eller publisert vitenskapelig. De har testet 19 mosjonister, både menn og kvinner, på tredemølle i laboratoriet. 

De fant at deltakerne hadde tre prosents bedre arbeidsøkonomi i gjennomsnitt når de løp med «supersko» sammenlignet med en mer tradisjonell langdistansesko.

Redusert belastning på beina

I tillegg beregnet forskerne at deltakerne fikk redusert belastning på tibia-beinet når de løp i supersko sammenlignet med tradisjonelle sko. Det kan redusere risikoen for skade i det beinet. 

Rice og Werkhausen ba også løperne om å vurdere hvor anstrengende det kjentes å løpe i de forskjellige skoparene. 

Av det fant de ut at løpere i gjennomsnitt syntes det var lettere å løpe i supersko.

De to forskerne mener det er viktig å merke seg at deltakerne i studien opplevde forskjellige effekter. Forskjellene i energikostnad varierte fra en til to prosents økning (dårligere ytelse) til en sju prosents reduksjon (bedre ytelse) i energikostnad når de løp i supersko.

De forklarer at det ser ut til at egenskapene til skoen lar den returnere mer mekanisk energi. Skoene oppfører seg med andre ord mer som en fjær. 

Hvis skoen kan returnere mer energi, trenger ikke musklene skape så mye kraft. Dette er energisparende for løperen. Når musklene skaper kraft, krever dette naturlig nok energi.

Hva er hemmeligheten? 

Det er ikke helt klart ennå hva som bidrar til denne energireturen. Skoene har en buet karbonfiberplate, en mellomsåle av skum og en spesifikk form som er forskjellig fra mange tidligere løpesko.

Det ser ikke ut som karbonfiberplaten alene skaper fordelen med supersko. Forskerne Healey og Hoogkamer viste dette i en studie i 2022 ved å kutte karbonfiberplaten i Nike Vaporfly 4 prosent for å redusere platens effektivitet. De fant da ut at det ikke påvirket energikostnaden ved løping.

Rice og Werkhausen tror derfor energilagringen i mellomsåleskummet kan være en viktig funksjon, samt hvordan de forskjellige funksjonene samhandler.

Ingen garanti for effekt 

Ut fra det forskerne har sett så langt, ser det ut til at skoene kan hjelpe folk med å fullføre et langdistanseløp raskere eller løpe lenger i en gitt treningshastighet. 

De langsiktige effektene av å bruke disse skoene er fortsatt ukjente.

Disse skoene har vist seg å være effektive for både eliteutøvere og mosjonister, men hver enkelt har ulik effekt. Rice og Werkhausen kan derfor ikke garantere at de hjelper nettopp deg å løpe raskere.

De to forteller at skoene er dyre sammenlignet med vanlige løpesko, men det er vanskelig å sette en pris på verdien av å kunne løpe raskere, lenger eller nyte løping mer.

Referanser:

Wouter Hoogkamer mfl.: A Comparison of the Energetic Cost of Running in Marathon Racing ShoesSports Medicine, 2017. Doi.org/10.1007/s40279-017-0811-2

Laura A. Healey og Wouter Hoogkamer: Longitudinal bending stiffness does not affect running economy in Nike Vaporfly Shoes. Journal of Sport and Health Science, 2022. Doi.org/10.1016/j.jshs.2021.07.002

Powered by Labrador CMS