Hyttefolket er klimaverstinger

Oslo (NTB): Strømforbruket til norske hytteeiere har økt med nesten 70 prosent på 13 år. Økningen skyldes utbyggingen av store, luksuriøse hytter i fjellet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Framtiden i Våre Hender foreslår et forbud mot hytter større enn 90 kvadratmeter.

Hytte- og fritidsboligeiere er den gruppen som har hatt den desidert største økningen i strømforbruk de siste årene, skriver Dagsavisen.

I perioden 1992 - 2005 økte strømforbruket til norske hytter med 67 prosent, mens forbruket i boligsektoren kun økte med 3 prosent.

Sivilingeniør Kjell Gurigard, som har ledet et prosjekt for å begrense veksten i energiforbruket til norske hytter og fritidsboliger, mener potensialet for strømsparing er stort.

Han mener myndighetene må stille krav til dem som skal bygge hytte eller ferieleilighet.

- Det har lenge vært fokus på strømsparing i hjemmene og på arbeidsplassen, men fritidsboligene har fått utvikle seg fritt. Siden dette er en form for luksusforbruk, bør politikerne våge å sette begrensninger på strømbruken, sier han.

Utviklingen bekymrer Framtiden i Våre Hender (FIVH), som nå krever at staten setter en begrensning på hvor store hytter det skal være lov å bygge.

- Staten burde sette en grense på 90 kvadratmeter. Jo mindre, jo bedre. Flere kommuner har allerede gjort dette, sier daglig leder Arild Hermstad.

- Mange av hyttene sløser dessuten med strøm. Det burde være en egen tariff for strømmen, slik at prisen ble høyere, mener han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS