Såpe til krig mot diaré

Diaré dreper årlig 2,2 millioner mennesker, de fleste i utviklingsland, i følge tall fra WHO. Gode håndvaskrutiner kan være like viktig som rent vann i kampen mot mageinfeksjonenem, viser en ny metastudie fra The Cochrane Library.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne har gått igjennom resultatene fra 14 forskjellige studier.

Åtte av undersøkelsene var gjort ved barnehager og skoler i land med høye inntekter, fem var utført i land med lave eller middels inntekter og én studie hadde tatt for seg en høyrisikogruppe med hiv-infiserte voksne bosatt i USA.

Forskerne konkluderer med at gode håndvaskrutiner ser ut til å være effektivt både ved institusjoner og ellers i samfunnet.

Studiene viser at spredningen av mageinfeksjoner kan reduseres med en tredjedel hvis man setter inn tiltak for gode rutiner med håndvask etter toalettbesøk. Dette kan være ny ammunisjon i kampen mot barnedødelighet.

Like viktig som rent vann

Hvert 15. sekund dør et barn på grunn av sykdommer som forårsaker diaré, viser tall fra FN. Forskerne og Verdens Helseorganisasjon (WHO) har lenge pekt på sammenhengen mellom tilgangen på rent drikkevann og spredning av diaré.

Den nye forskningen viser at fokus på håndvask kan være like viktig for å stoppe magesykdommer som tilgangen på rent vann.

- Dette er en kjempemessig fordel. I områder der innbyggerne har lav inntekt vil dettte kunne gi en effekt på linje med tilgang på rent drikkevann, sier hovedforfatteren av studiet, Dr Regina Ejemot.

Tallene fra undersøkelsen viser at kampanjer for mer håndvask kan redusere tilfellene av diarésykdommer med hele 31 prosent i barnehager i land med lave og mellomstore inntekter og 29 prosent i land med høye inntekter.

Gode rutiner hjelper

Forskningen viser altså at det hjelper å mase på både store og små for å skjerpe inn rutinene på håndvasken. Målrettede tiltak for å få minstemann eller far i huset til å vaske hendene etter dobesøk reduserer risikoen for mageinfeksjoner.

- Utfordringen er å finne måter å promotere håndvask, og å innføre langsiktige metoder som kan brukes til å sjekke om man har etablert gode vaner som en del av dagliglivet, sier Ejemot.

Referanse:

R. I. Ejemot, J. E. Ehiri, M. M. Meremikwu & J. A. Critchley, Hand washing for preventing diarrhoea, Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 1.

Hør podcast om forskningen fra Cochrane Library!

Les mer om håndvask:

<a href”http:>Viruskamp med enkle midler

Powered by Labrador CMS