Voks er sunt – øret rundt

Ørevoks er sunt og hygienisk – så ikke stapp bomullspinner i øret for å fjerne guffa, råder et amerikansk ekspertpanel. Sammenpakket voks har blitt et såpass stort problem at de har utarbeidet nasjonale retningslinjer for helsepersonell.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: clipart.com)

- Omtrent 12 millioner mennesker søker årlig behandling i USA for sammenpakket eller overflødig ørevoks. Dette fører til nesten 8 millioner tilfeller av ørevoksfjerning av helsepersonell, forteller Richard Rosenfeld. 

- Det var avgjørende å utvikle kliniske retningslinjer så leger kunne få en oversikt over nytte eller skade ved inngrepene, sier Rosenfeld, som jobber ved American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery Foundation (AAO-HNSF). 

Hjelper ikke å rense øret

Det kan være fristende å prøve å lirke ut det gule stoffet på egen hånd, men dette hjelper ikke mot opphopning.

Tvertimot – i et friskt øre finner overflødig ørevoks veien ut på egen hånd, og hjelpes underveis blant annet av kjevebevegelser fra tygging. Å stappe inn en bomullspinne kan gjøre vondt verre.

- Dessverre føler mange behov for å manuelt fjerne ørevoks fra ørene. Dette kan føre til videre sammenpakning og andre komplikasjoner i ørekanalen, sier dr. Peter Roland, leder av gruppa som laget retningslinjene.

Dr. Peter Roland, leder av panelet som utarbeidet retningslinjer for fjerning av ørevoks. (Foto: UT Southwestern Medical Center)

Ørevoks som renser

Egentlig er ikke den gule substansen voks i det hele tatt, men en blanding av sekreter fra det ytre øret, biter av hår og døde hudceller.

Dette høres ut som en ganske guffen miks, men ørevoksen er antibakteriell og hjelper til å smøre, beskytte og rense øret ved å frakte støv, skitt og småpartikler ut fra ørekanalen.

MP3 stanser voksflyten

Sammenpakning av ørevoks er et ganske utbredt problem, som i USA påvirker 1 av 10 barn, 1 av 20 voksne, og mer enn en tredel av eldre og hørselsskadde.

Populære iPods og MP3-spillere har gjort ørepropper utbredt, noe som også kan stappe sammen ørevoksen og hindre den naturlige flyten.

(Foto: Colourbox)

Etterhvert som du blir eldre blir ørevoksen mer tørr og ørene mer hårete – og begge gjør det mer vanlig med opphopning av ørevoks hos eldre.

La øret i fred

De nye ørerådene anbefaler at du lar øret i fred, så lenge det ikke dukker opp symptomer som kan komme av sammenpakket ørevoks. Symptomene som listes er blant annet øresmerter, kløe, tinnitus, lukt eller nedsatt hørsel.

Ekspertpanelet vurderte hvilke metoder helsepersonell kunne bruke i disse tilfellene.

De anbefaler å løse opp ørevoksen med saltvannsløsning, skylle den ut med vann, eller fjerne den med instrumenter.

Derimot fraråder de alternativ behandling som for eksempel ørelys, der en hul tekstiltube dekket med bivoks settes i øret og tennes for å ”trekke ut” ørevoks.

Retningslinjer - også i Norge

- Komplikasjonene fra sammenpakning kan være smertefulle og vedvarende, og inkludere infeksjoner og hørselstap, sier Peter Roland.

- Håpet er at disse retningslinjene vil gi helsepersonell muligheten til å oppdage tilfeller tidlig og forhindre mer alvorlige konsekvenser.

Ørevoksplager er også et norsk problem.

- Mange, spesielt eldre, plages av ørevoks. De fleste blir behandlet i almennpraksis, sier avdelingssjef Terje Osnes ved Rikshospitalets øre-, nese- og halsavdeling.

Det finnes ikke norske tall for hvor mange som er plaget av ørevoks. Men norske nasjonale retningslinjer er underveis på de fleste områder, inkludert øreplager, forteller Osnes.

- Helsedirektoratet er i ferd med å gjennomgå retningslinjer for kreft og hjerte-karsykdommer. De mest alvorlige sykdommene blir tatt først, men mindre viktige felt vil komme etterpå. Plager med ørevoks vil naturlig komme under øresykdommer, sier Terje Osnes.

Referanse:

Roland, Peter S. et.al: Clinical Practice Guideline: Cerumen Impaction i Otolaryngology – Head and Neck Surgery  2008 (139) 3

Powered by Labrador CMS