Annonse

Hva handler julesangene om?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fartein Valen-Sendstad ved Universitetet i Stavanger forteller om julesangenes betydning på NRK P1 og P2.  For tredje år på rad får radiolyttere over hele Norge et innblikk i sanger som de fleste har et forhold til, men som ikke alltid har et like klart budskap. Det startet med analyser av åtte julesanger i 2008. Nå er antallet 23, og innslagene kan denne julen høres på NRK Lokalen, Kulturnytt på P2, samt flere av landets distriktssendinger.

Valen-Sendstad forteller at han har gått grundig til verks i forbindelse med analysene.

- Det er stort mangfold innen julesalmer og julesanger og det kan være krevende, også for meg, å forstå sangenes innhold, bilder og metaforer. Men det er artig å kunne bruke faglig spisskompetanse innen bibelfag, teologi- og dogmehistorie, samt arkeologi og historie på noe som mange får glede av, sier førsteamanuensen.

Valen-Sendstad er sammen med kona Sølvi Vinnes om disse programmene. Hun har skrevet masteroppgave om julesalmer, og er til daglig lærer ved Lurahammeren ungdomsskole.

Blant julesangene som dissekeres finner vi tradisjonelle julesanger som ”Glade jul” og ”Deilig er jorden”, men også Prøysens ”Julekveldsvise” og ”Romjulsdrøm”. Den nyeste på listen er Eivind Skeies ”En stjerne skinner i natt” fra 1992, som allerede er en klassiker.

- Denne programformen, med litt ettertanke og historisk informasjon, treffer noe hos folk. Vi har fått mye god respons på dette, og er glade for at NRK har planer om å videreføre dette også neste år

Valen-Sendstads egen favoritt er Glade jul.

- Jeg feiret julaften i Betlehem et år. Sammen med et par andre gikk jeg hjem om natta. På vei til hotellet i Jerusalem ble vi kroppsvisitert syv ganger mens vi hørte ”Glade jul” fra klokkene i Fødselskirken. Hotellresepsjonisten mente at jeg kunne ha blitt skutt der ute i mørket, men for meg var dette en helt spesiell erfaring. Og denne julesangen har siden hatt en egen plass hos meg etter det, forteller Valen-Sendstad.

Bilde: Franz Xaver Gruber, mannen bak Glade jul.

Powered by Labrador CMS