Hvilken hund er søtest? De øverste bildene viser cane corso-hunder i ulike aldre, den midterste Jack Russell-terriere og den nederste viser fårehunder. (Foto: Anthrozoos: A Multidisciplinary Journal of the Interactions of People and Animals)

Har funnet ut når valper er aller søtest

Valper sjarmerer oss mest i en periode da de er ekstra sårbare. Det er ikke tilfeldig, ifølge dyreforsker.

Mange hundeeiere vil påstå at hunder er søte uansett alder. Men folk flest blir nok mest sjarmert av valper. Men når er valper på sitt aller søteste? Når de er to, seks eller 12 uker gamle?

Den amerikanske dyreforskeren Clive Wynne ville finne ut nøyaktig når valper appellerer mest til oss.

Og det er når valpene er rundt åtte uker, fant han ut. Det er omtrent på denne tiden at moren venner dem av med melk, og overlater dem til å klare seg selv.

Nyfødte minst søte

Studien ble utført ved Arizona State University, hvor 51 personer fikk se bilder av valper i ulike aldre, fra nyfødte til unge, voksne hunder. Hundene var av de tre rasene Jack Russel-terriere, hvite fårehunder og cane corsoer.

Deltakerne skulle rangere hvor søte de syns valpene var.

Valpene var aller minst søte som nyfødte, mente deltakerne. Så ble de gradvis søtere, og valpene var mest uimotståelige da de var mellom seks og åtte uker. Etter dette falt søthetskurven, og valpene ble mindre sjarmerende jo eldre de ble.

Det varierte med rasen om de var søtest ved seks, syv eller åtte ukers alder.

– Når valpene er rundt syv eller åtte uker, begynner moren å bli lei av dem og sparker dem bort når de vil ha melk. Når de må klare seg selv, er de også mest attraktive for mennesker, sier Wynne i en pressemelding.

Kritisk fase

For ifølge forskeren er ikke valper på sitt mest sårbare når de er nyfødte. Da får de jo melk fra moren.

Det er når moren venner dem av med å få melk fra pattene, at valpene er på sitt mest sårbare.

Fra da av må de begynne å finne fast føde. For kjæledyr som får maten servert, er ikke dette noe problem.

Men i mange land lever hunder på gaten, og for dem er dette en kritisk fase.

Forskeren Clive Wynne med sin hund i hjemmet i Tempe, Arizona. Han er professor i psykologi og sjef ved Arizona State University’s Canine Science Collaboratory. (Foto: Deanna Dent/Arizona State University)

Avhengig av mennesker for å overleve

Det var da Clive Wynne bodde på Bahamas i en periode, at han fikk ideen til å forske på temaet. Der er det veldig mange gatehunder.

Når disse hundene får valper, blir valpene etter hvert avhengig av menneskers hjelp for å overleve.

Wynne lurte på om det var de mest sårbare valpene som var mest sjarmerende.

– Resultatet ble nøyaktig slik jeg trodde, alderen for maksimal sjarm sammenfaller med alderen for når de blir avvent, sier han.

Avhengig av mennesker

Dette er en ny bit i puslespillet om hvordan forholdet mellom hunder og mennesker oppsto, mener han.

– For hunder er menneskelig omsorg avgjørende, og evnen deres til å knytte seg til oss, er en forutsetning for å overleve, sier Wynne i pressemeldingen.

– Når hunder er åtte uker er muligheten deres til å få oss mennesker på kroken størst. Og har de først fått oss interessert, fortsetter vi å elske dem hele livet, sier han.

Kanskje hunder har utviklet seg til å stole på menneskelig omsorg på denne måten, mener forskeren, som selvfølgelig også selv har hund.

Tidligere forskning på kjæledyr har handlet mye om hvordan de påvirker eiernes helse. Og her spriker resultatene i begge retninger. En studie fra Danmark viste at katt i hjemmet beskytter nyfødte barn mot astma.

Men samme år kom en amerikansk studie som undersøkte fem tusen barn med og uten hund eller katt. Forskerne sammenlignet barnas fysiske og psykiske helse, og fant at barn som har hund eller katt ikke er friskere enn andre.

Får oss på kroken

Om vi blir syke eller friske av hundene våre er altså ikke avgjort enda, men Wynne mener at de er helt avhengige av oss. 

For det er slett ikke intelligensen som har gjort at hunder har overlevd gjennom tidene, ifølge forskeren.

– Det er hundenes enorme kapasitet til å danne sterke bånd av tilhørighet med menneskene, mener han.

Hundehold er det eldste og mest varige forholdet mellom mennesker og dyr.

Og selv om andre dyr, som katter, også har kapasitet til å forme sterke bånd, er hunder spesielt egnet på grunn av sin selskapelige natur.

Hunder er villige til å bli venner med hvem som helst, når som helst.  

Alle hunder stammer opprinnelig fra ulven.

– Selv ikke ulver som er temmet med håndfôring, er innstilt på å engasjere seg så mye i mennesker som hunder, sier forskeren.

Clive Wynne har nå planer om å lage en ny studie der han viser fram videoer av valper i ulike aldre, for å finne ut om det er noe med hunders bevegelser som tiltrekker oss.

Referanse:

Nadine Chersini, Nathan J. Hall  og Clive D. L. Wynne: Dog Pups’ Attractiveness to Humans Peaks at Weaning Age. Anthrozoös: A Multidisciplinary Journal of the Interactions of People and Animals, 3. mai 2018. Sammendrag. doi.org/10.1080/08927936.2018.1455454

Powered by Labrador CMS