Testosteron synker med farskapet

Single menn med mye testosteron har større sjanse enn andre for å få partner og barn, men når ungen blir født mister faren mye av sitt mannlige kjønnshormon.  

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hormonet testosteron er forbundet med aggresjon og pågangsmot. (Foto: iStockphoto)

Fakta om testosteron:

Både menn og kvinner har testosteron, men menn har mellom 10 og 20 ganger mer av det.

For mye testosteron hos kvinner kan blant annet føre til økt hårvekst i ansiktet, på brystet, magen og på innsiden av lårene.

Ved 17-årsalderen har gutter som regel fått normale mannlige verdier, og disse verdiene holder seg stabile frem mot 70-pårsalderen.

Testosteron stimulerer androgenreseptoren som befinner seg inne i cellene.

Hos menn stimulerer testosteron produksjonen av sædceller, gjør at muskler vokser, hårvekst settes i gang og stemmen blir dypere. Testosteron fører også til økt libido.

Testosteron kan også brukes som prestasjonsfremmende middel, men med stor fare for alvorlige bivirkninger som leverskader, økt risiko for hjerte- og karsykdommer samt psykiske forstyrrelser.

Kilde: snl.no 

Det viser en studie av mer enn 600 unge filippinske menn som ble fulgt av forskere i 5 år.

I løpet av femårsperioden endte rundt en tredel av mennene opp i stabile forhold der de fikk sitt første barn.

De fleste mennene som endte i forhold var de med høyt testosteronnivå, og forskerne mener dermed at det mannlige kjønnshormonet kan hjelpe menn med å tiltrekke og sikre seg en partner.

Men studien viser også at disse mennenes testosteronnivå sank da ungen ble født, og at nivået sank ytterligere hos de som tok del i barnepass og omsorg.

- Påvirkes av miljø

Ira Haraldsen er leder for GID-klinikken ved Rikshospitalet. Klinikkens spesialfelt er kjønnsidentitet, og de jobber mye med endokrinologi, som er læren om hormonsystemet.

Hun sier at forskere lenge har visst at testosteronnivået hos menn er varierende, og at det er avhengig av mange miljøfaktorer.

Likevel har det vært lite populært å forske på hormoner og varierende humør og atferd hos menn før det siste tiåret.

- På syttitallet var forskerne opptatt av dette, men det kom få studier som kunne konkludere i den ene eller andre retningen. Den endokrinologiske forskningen har siden de enorme fremskrittene i hjernediagnostistikk på nittitallet, igjen begynt å se på disse faktorene, sier hun til forskning.no.

På nittitallet ble det blant annet vanlig å bruke fMRI-teknikken, som gjør at man kan observere blodgjennomstrømningen i hjernen.

Hormoner og aggresjon

Haraldsen sier at et økt testosteronnivå kan føre til en høyere grad av aggresjon, men legger vekt på at dette også kan være en positiv egenskap.

- Aggresjon er også pågangsmot og annen kompleks adferd, og det kan føre til at du blir oppmerksom og våken.

Hun er likevel skeptisk til å trekke for sterke konklusjoner ut fra den nye studien på de filippinske mennenes testosteronnivå.

- Først og fremst snakker vi ikke om store svingninger, og heller ikke om en veldig stor gruppe mennesker. Man finner sikkert også fedre med høye testosteronnivåer, og også single menn med relativt lave nivåer.

Individuelle forskjeller

Hun sier også at det er vanskelig å skille mellom absolutte grenseverdier når det gjelder testosteronnivå, fordi det er også er store individuelle forskjeller.

- La oss si du er en mann med middels høye verdier, og så øker eller faller verdiene dine litt, da kan det for deg være nok til å forklare adferdsmessige forandringer. For et annet menneske, som ligger på et annet nivå i utgangspunktet, vil dette være annerledes.

Hun forteller at forskere har gjort mange forsøk, men at man ikke har greid å påvise noen entydige trender i testosteronnivået hos for eksempel voldtektsforbrytere og pedofile.

- Så her må man ha tunga rett i munnen. Miljømessige forandringer kan forandre hormonell status, og dette kan igjen ha effekter på psykobiologiske funksjoner, og på kognitiv funksjon. Vi må likevel være forsiktig med å si at sånn er det, sier hun.  

Viktig for steinaldermannen?

Men Haraldsen er også åpen for at fallet i testosteronnivået hos nybakte fedre kan ha en evolusjonær forklaring.

- Testosteronnivået er viktig for noen funksjoner der man skal erobre eller få mat på bordet. samtidig har ingen av våre forfedre eller -mødre spist hele tiden, slik vi gjør i dag.

- Dette var altså meningsfylt da vi gikk på jakt, men ikke like meningsfylt nå når vi sitter hjemme og koser oss, slapper av og har det godt, avslutter hun.  

Referanse: 

Lee T. Gettler et. al., First longitudinal evidence that fatherhood decreases testosterone in human males, PNAS, september 2011

Powered by Labrador CMS