Bly og kadmium farligere enn antatt

Innholdet av bly og kadmium i blodet kan øke risikoen for kretsløpssykdommer - selv i mengder man til nå har ansett som ufarlige.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Eurekalert melder om en undersøkelse om sykdommer i blodårene. Såkalt Peripheral artery disease (PAD) er i følge American Heart Association et problem for mellom åtte og 12 millioner amerikanere.

Denne tilstanden fører til at fett lagres i arterieveggene og dermed reduserer blodsirkulasjonen. Dette skjer mest i arteriene i ben og føtter. Symptomer i tidlige stadier kan være krampe og tretthet i ben og sete under aktivitet. Når personen står stille dempes krampene.

Selv lave konsentrasjoner virket skadelige

I en studie som omfattet 2 125 voksne viste det seg at de med høyest blodkonsentrasjoner av bly og kadmium hadde nesten tre ganger så stor sjanse for å utvikle PAD som de med de laveste konsentrasjonene.

- Likevel var de høyeste nivåene også godt innenfor hva som nå er ansett for trygt, sier Dr. Eliseo Guallar fra Johns Hopkins som ledet undersøkelsen.

At både bly og kadmium giftig er godt kjent.

- Men nivåene som så ut til å gjøre utslag i denne undersøkelsen er godt under de nivåene dagens forskrifter setter, sa Dr. Guallar.

Hvor lite skal det egentlig til?

Han mener denne undersøkelsen viser at man bør se nøyere på sammenhengen mellom bly, kadmium og sykdom, og gjøre flere eksperimenter for å fastslå i hvilke doser disse stoffene kan være skadelige.

"Røyking er minst like skadelig som noen gang før."

Vi kan bli utsatt for bly og kadmium fra sigaretter, forurenset luft, noen typer mat og i noen tilfeller drikkevann. I det store og hele hadde folk som var eldre, som hadde mindre utdannelse og folk som røkte høyere nivåer av både bly og kadmium. Sammenhengen mellom røyking og bly var svakere enn mellom røyking og kadmium.

Referanse:

Ana Navas-Acien, Elizabeth Selvin, A. Richey Sharrett, Emma Calderon-Aranda, Ellen Silbergeld, and Eliseo Guallar:Lead, Cadmium, Smoking, and Increased Risk of Peripheral Arterial Disease Circulation, Jun 2004; 10.1161/01.CIR.0000130848.18636.B2

Lenke:

“Eurekalert: Safe levels of lead, cadmium”:http://www.eurekalert.org/emb_releases/2004-06/aha-lo060304.php

American Heart Association

Journal of the American Heart Association

Powered by Labrador CMS