følge Verdens helseorganisasjon (WHO) er en sunn midje-hofte-ratio under 0,9 for menn og under 0,85 for kvinner. Er den over dette nivået, er risikoen for hjerteinfarkt høyere. (Illustrasjonsfoto: NakoPhotography/Shutterstock/NTB scanpix.)

Magefett øker risikoen for hjerteinfarkt

En stor midje-hofte-ratio er en større risikofaktor for hjerteinfarkt enn vekt, særlig for kvinner under 60 år. Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen.

I studien fulgte forskerne 140.790 friske deltakere i helseundersøkelsene CONOR i Norge i perioden 1994 til 2003. I 2009 fikk forskerne informasjon om hvor mange som hadde fått akutt hjerteinfarkt.

Resultatene viser at personer med en høy midje-hofte-ratio har høyere risiko for hjerteinfarkt, selv etter justering for risikofaktorer som røyking, diabetes, blodtrykk, kolesterol og forhøyet kroppsmasseindeks (KMI).

– Selv om kroppsmasseindeks er nyttig, er det ikke en perfekt indikator på fedme siden indeksen kan bli påvirket av muskelmasse og beinlengde. Den forteller oss heller ikke hvordan vekten er fordelt, sier studiens hovedforfatter, professor Grace Egeland ved Folkehelseinstituttet.

Midje-hofte-ratio er omkretsen av midjen dividert med omkretsen av hoftene. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er en sunn midje-hofte-ratio under 0,9 for menn og under 0,85 for kvinner.

26 prosent av hjerteinfarktene hos unge til middelaldrende kvinner under 60 år, og 9 prosent hos unge til middelaldrende menn, ble forbundet med en høy midje-hofte-ratio.

– Funnene er viktige fordi de antyder at midje-hofte-ratio kan brukes til å identifisere personer med risiko, særlig kvinner som ikke ville blitt identifisert via andre metoder, sier Egeland. 

Powered by Labrador CMS