Smerter og symptomer på hjerteinfarkt bør tas tak i uansett. Kontakt 113 og lege. Er det hjerteinfarkt, har man ingen tid å miste.
Smerter og symptomer på hjerteinfarkt bør tas tak i uansett. Kontakt 113 og lege. Er det hjerteinfarkt, har man ingen tid å miste.

Norsk produkt skal gjøre det lettere å ta akuttmedisin mot hjerteinfarkt

Ved mistanke om hjerteinfarkt teller hvert minutt. Rett behandling så fort som mulig er livsviktig. Et nytt patent for å få i seg acetylsalisylsyre, er på vei.

Legemiddelet fra Asamedic lanseres onsdag klokka 12. Norge blir det første landet der det kommer for salg.

Administrerende direktør Geir Ivar Westen i Asamedic beskriver det nye produktet i et intervju med patentbyrået Onsagers. Legemiddelet har fått navnet Coxor, og består av en liten beholder på størrelse med en leppestift. Flaskens kork er fylt med acetylsalisylsyre (ASA), virkemiddelet i aspirin, i pulverform. I flasken er det en oppløsningsvæske.

– Ved å skru på korken, faller pulveret ned i beholderen med oppløsningsvæsken. I motsetning til vann, løser denne væsken opp ASA på bare få sekunder, sier Westen.

Tatt opp raskere

ASA kan ha god effekt ved behandling av hjerteinfarkt. Det er et blodfortynnende virkestoff som gjør at blodforsyningen til hjertet blir opprettholdt.

En randomisert studie publisert i PubMed i oktober , viser opptaket av ASA hos personer som hadde drukket aspirin oppløst i væske, tre minutter etter inntak. Nivået i blodet var opptil dobbelt så høyt sammenlignet med personer som tok aspirin ved å tygge en tablett.

Per i dag er det å tygge en tablett anbefalt metode for å få i seg ASA så fort som mulig ved mistanke om hjerteinfarkt.

– En betydelig andel av dem som dør av hjerteinfarkt, dør mens de venter på medisinsk hjelp. Tilgangen til en slik oppløsning er fordelaktig og vil kunne redde liv, sier fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til NTB.

Da Dispril forsvant

Legemiddelverket har vært involvert i prosessen med å godkjenne Coxor for reseptfritt salg. Det skjedde i 2021, men legemiddelet har ikke vært i salg ennå.

– Prinsippet med å løse opp ASA i væske, er ikke nytt. Vi hadde før preparatet Dispril, en tablett med ASA som man løste opp i vann og drakk, sier Madsen.

For 12 år siden forsvant Dispril fra markedet, ifølge Dagens Medisin. Siden har man måttet tygge eller knuse tabletter for å få så rask virkning som mulig. I andre land finnes det flytende ASA i kapsler, men heller ikke de gir så rask effekt som det nye produktet.

– Det er fint å få tilgang til et preparat nå som er enkelt å bruke, sier Madsen.

Han anbefaler alle i risikosonen, særlig personer over 65 år, å ha smertestillende midler med acetylsalisylsyre tilgjengelig, spesielt i situasjoner hvor det kan ta tid før man får hjelp av helsepersonell.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS