Jeg stumper min røyk!

Røykekutt med personlig vinkling går rett til hodet på deg, og gjør det lettere å stumpe for godt, tror hjerneforskerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'(Foto: www.colourbox.no)'
"(Foto: www.colourbox.no)"

 

Skreddersydde røykesluttprogrammer ser ut til å virke bedre enn mer generelle tiltak, men hvordan hjernen tar i mot de personlige antidampe-tiltakene, har ikke vært kjent.

Forskere skannet hjernene på 91 slutteklare forsøkspersoner, mens disse fikk presentert individuelt vinklet informasjon som skulle overbevise dem å hive sneipen en gang for alle.

Om de etter hvert klarte å slutte med røykingen, hadde sammenheng med hvor mye som da skjedde i et område i hjernen som aktiveres når man tenker på seg selv, ifølge studien.

Generelt vs. personlig budkap

Røykekuttinformasjonen som forsøkspersonene fikk var vinklet på personens liv, behov, interesser og personlige hindringer i veien mot å endre atferd.

Under hjerneskanneren fikk de i tillegg presentert mer allmenne røykesluttbudskap.

Det var likevel aktiviteten i hjerneområdene som inntraff da personene fikk presentert det individuelt vinklede budskapet, som var knyttet til om de var røykfrie etter fire måneder eller ikke, ifølge studien.

Personlig info satt bedre

- Funnene våre tyder på at fordelen med skreddersydde helsebudskap delvis skyldes at de, i større grad enn generelle røykesluttargumenter, drar inn jeg-relatert informasjonsbehandling i hjernen.

Det skriver forskerne om studien, som er å lese i tidsskriftet Nature Neuroscience.

I tillegg husket forsøkspersonene den skreddersydde røykesluttinformasjonen bedre enn den mer generelle, ifølge funnene i studien.

Kilde:

H. F. Chua m.fl. Self-related neural response to tailored smoking-cessation messages predicts quitting. Nature Neuroscience. 27.februar 2011

Rettigheter til forsidebilde: www.colourbox.no

Powered by Labrador CMS