Kaffekjerringenes trumfkort

Koffein kan se ut til å virke positivt på eldre kvinners tankeevne og hukommelse, antyder ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinner fra 65 år som drakk mer enn tre kopper kaffe daglig - eller som inntok tilsvarende med koffein ved å drikke te - scoret bedre over tid på hukommelsestester enn de som bare drakk én kopp eller mindre.

Studien der dette fremkommer, publiseres i dag i Neurology, det medisinske tidsskriftet til American Academy of Neurology.

- Koffein ser hos kvinner ut til å redusere kognitivt forfall, sier forfatter på studien, Karen Ritchie, Hun er tilknyttet det nasjonale franske institutt for helse og medisinsk forskning (INSERM) i Montpellier.

Ikke hos mannfolka

Eldre menn opplevde ikke samme effekt som kvinner. Ritchi sier at man ikke er sikre på hvorfor.

- Det kan tenkes at kvinner er mer følsomme for effektene av koffein. Kvinnekroppen kan reagere annerledes på stoffet, uttaler hun i et presseskriv fra American Academy of Neurology.

Studien omfattet 7.000 mennesker som fikk evaluert koffeininntak og kognitive evner over fire år.

- Vi har gjort oss noen tanker om hvordan det fungerer biologisk, men vi trenger å bedre forståelsen av hvordan koffein påvirker hjernen før vi kan anbefale koffeininntak som en måte å redusere kognitivt forfall på.

- Men resultatene i studien er interessante (…) og koffeinmengden som kreves for å oppnå en fordelaktig effekt er relativt liten, mener Ritchie videre.

Forsinker demensprosess?

Resultatene stod seg også etter at forskerne hadde justert for andre faktorer som kan tenkes å påvirke hukommelsesevnen, som for eksempel alder, utdanning, depresjon, medisinbruk, hjerte-karsykdom og annen kronisk sykdom.

I tillegg peker studien mot at effekten øker med alderen. Det var 30 prosent lavere sannsynlighet for at kaffedrikkerne hadde skrantende hukommelse ved 65 år. For 80-åringer økte prosentandelen til 70, ifølge presseskrivet fra American Academy of Neurology.

Likevel; demens så ikke ut til å være mindre utbredt hos de som slurpet i seg tre eller flere kopper daglig.

- Vi trenger en større studie som ser på hvorvidt koffein kan forebygge demens. Det kan være at koffeinet forsinker en demensprosess, snarere enn å forhindre den, sier Ritchi.

Powered by Labrador CMS