Annonse
Illustrasjonen til høyre viser hvordan forskerne tror gryta fra bronsealderen så ut, med tydelige tegn på reparasjon.

Gamle gryter kan fortelle oss hva folk spiste for over 5.000 år siden

Forskere fant rester etter kjøtt og melk. 

Publisert

– De lagde helt klart store måltider, ikke bare for enkeltfamilier, sier forskeren Shewan Wilkin fra University of Zurich i en pressemelding

Sammen med forskerkolleger fra et internasjonalt team har hun undersøkt hemmelighetene i gryter fra bronsealderen. 

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet iScience.

Mer enn 5.000 år gamle

– Det er veldig spennende å få en anelse om hva folk lagde i disse grytene for så lenge siden, sier Wilkin. 

Og lenge siden er det. Grytene forskerne har undersøkt, skal ha vært brukt av mennesker i majkop-kulturen som levde vest i Kaukasus, mellom Svartehavet og Det kaspiske hav.

Ifølge karbondateringer kan grytene være så mye som 5.500 år gamle.

Hvordan kan proteiner være mulige å undersøke etter så lang tid i jorda? 

Oksedyr, sau og geit

Forskerne mener svaret ligger i metallet. Bakteriene trives ikke på det, og da bevares litt av proteinrestene i grytene som ligger i jorda. 

Forskerne tok sju prøver fra åtte forskjellige gryter funnet på gravsteder i området. 

Prøvene viste at proteinene stammet fra blod, muskelfibre og melk. 

Ett av proteinene i en av grytene viser at den trolig hadde blitt brukt til å koke kjøtt fra enten hjort eller et oksedyr, som ku eller vannbøffel. 

Melkeproteinene skal stamme fra sau eller geit. Trolig ble grytene brukt til å lage melkeprodukter av noe slag. 

Trolig har vi drukket melk i mer enn 5.000 år i Europa og deler av Asia, skrev forskning.no i 2014.

Vannbøffel kan ha stått på menyen hos folk i maykop-kulturen.

Ble reparert

Fra før visste forskerne at folkene i området trolig drakk en form for øl. Nå tror de altså de vet hva som sto på hovedmenyen. 

Grytene bærer preg av å være godt brukt, men også reparert. 

Det har vært kostbare gjenstander som har krevd dyktige håndverkere – og trolig var de ikke for hvermannsen, tror forskerne. 

Nå håper forskerteamet å finne ut mer om hva folk i bronsealderen spiste på ulike steder og lagde i forskjellige slags kokekar. 

Fant melkerester i tutekopper fra bronsealderen

Denne studien er ikke først ut med å undersøke gamle gryter. Brente matrester i klebersteinsgryter fra middelalderens Oslo kunne for eksempel fortelle oss at folk spiste relativt avansert mat. 

Til og med skomakeren lagde gryteretter med rødvin, rotgrønnsaker og fisk, skrev forskning.no i en artikkel

I en annen studie kunne 70.000 år gamle svidde matrester fra huler i Irak fortelle forskere at neandertalere spiste belgfrukter

I 2019 skrev forskning.no om en studie der forskerne hadde analysert eldgamle fettstoffer i keramikken på tutekopper fra bronsealderen. Analysene tydet på at det hadde vært dyremelk i koppene.

Referanse:

Wilkin, Shevan., m. fl. (2023).  Curated cauldrons: Preserved proteins from early copper-alloy vessels illuminate feasting practices in the Caucasian steppe. iScience.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS