– De lagde helt klart store måltider, ikke bare for enkeltfamilier, sier forskeren Shewan Wilkin fra University of Zurich i en pressemelding.
Sammen med forskerkolleger fra et internasjonalt team har hun undersøkt hemmelighetene i gryter fra bronsealderen.
Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet iScience.
Mer enn 5.000 år gamle
– Det er veldig spennende å få en anelse om hva folk lagde i disse grytene for så lenge siden, sier Wilkin.
Og lenge siden er det. Grytene forskerne har undersøkt, skal ha vært brukt av mennesker i majkop-kulturen som levde vest i Kaukasus, mellom Svartehavet og Det kaspiske hav.
Ifølge karbondateringer kan grytene være så mye som 5.500 år gamle.
Hvordan kan proteiner være mulige å undersøke etter så lang tid i jorda?
Oksedyr, sau og geit
Forskerne mener svaret ligger i metallet. Bakteriene trives ikke på det, og da bevares litt av proteinrestene i grytene som ligger i jorda.
Forskerne tok sju prøver fra åtte forskjellige gryter funnet på gravsteder i området.
Prøvene viste at proteinene stammet fra blod, muskelfibre og melk.
Ett av proteinene i en av grytene viser at den trolig hadde blitt brukt til å koke kjøtt fra enten hjort eller et oksedyr, som ku eller vannbøffel.
Melkeproteinene skal stamme fra sau eller geit. Trolig ble grytene brukt til å lage melkeprodukter av noe slag.
Fra før visste forskerne at folkene i området trolig drakk en form for øl. Nå tror de altså de vet hva som sto på hovedmenyen.
Grytene bærer preg av å være godt brukt, men også reparert.
Annonse
Det har vært kostbare gjenstander som har krevd dyktige håndverkere – og trolig var de ikke for hvermannsen, tror forskerne.
Nå håper forskerteamet å finne ut mer om hva folk i bronsealderen spiste på ulike steder og lagde i forskjellige slags kokekar.
Fant melkerester i tutekopper fra bronsealderen
Denne studien er ikke først ut med å undersøke gamle gryter. Brente matrester i klebersteinsgryter fra middelalderens Oslo kunne for eksempel fortelle oss at folk spiste relativt avansert mat.