Stor forskjell i kommunenes legesatsing

Etter innføringen av fastlegeordningen (FLO) står offentlige legestillinger ledige i mindre grad enn før reformen. Imidlertid kan det synes som om det offentlige legearbeidet ikke har kommet styrket ut etter innføringen av FLO.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med innføringen av fastlegeordningen (FLO) i 2001 ble det åpnet for at kommunene kunne pålegge fastlegene offentlig legearbeid inntil 7,5 timer per uke.

En ny rapport fra Institutt for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo (UiO), viser at det er stor variasjon i hvor mye fastlegene deltar i dette arbeidet etter reformen.

Stort potensial

Totalt er det kun 17,3 prosent av fastlegene som arbeider mer enn 7,5 timer i uka for kommunen. I 2002 arbeidet fastlegene i gjennomsnitt 5,55 timer per uke med offentlig legearbeid.

- Det virker som kommunene ikke utnytter potensialet påleggsklausulen gir for å få leger til å arbeide med oppgaver i det offentlige, sier Hilde Lurås, som er en av forskerne bak rapporten.

Dersom alle fastlegene i utvalget som i dag jobber mindre enn 7,5 timer arbeidet 7,5 timer per uke, kunne det samlede offentlige legearbeidet økes med 40 prosent.

Spørsmålet er imidlertid om det er ønskelig at det offentlige legearbeidet skal organiseres ved at alle fastleger pålegges å delta eller om det kan tenkes andre ordninger.

Distriktene best

Forskerne som har undersøkt data om offentlig legearbeid i et utvalg på 35 kommuner, viser at jo mer sentral kommunen er, jo færre timer per uke arbeider den enkelte lege med offentlig legearbeid.

Generelt utføres det mer offentlig legearbeid i usentrale enn i sentrale kommuner.

I undersøkelsen kommer Kvitsøy og Kvænangen best ut. Her utfører det henholdsvis 118 og 55,5 legeårsverk per 100 000 innbyggere, mens det i Stovner bydel (Oslo) utføres 16,2 årsverk per 100 000 innbyggere, og i Sogn bydel (Oslo) 6,3.

- Det er opp til kommunene selv å vurdere omfanget av offentlige legetjenester. Befolkningssammensetningen legger visse rammer for innsatsen, men fordi det ikke stilles noe minstekrav til tjenestens innhold og omfang, er den kommunale variasjonen stor, sier Hilde Lurås.

Vanskelig å rekruttere leger

Kommunene har ansvar for å skaffe leger som kan utføre arbeid ved sykehjem, helsestasjon og skolehelsetjeneste, samt samfunnsmedisinske oppgaver som planlegging og beredskapsarbeid i forbindelse med ulykkeshåndtering, miljørettet helsevern, smittevern og administrative oppgaver.

Det offentlige legearbeidet er et viktig tilbud til innbyggerne i en kommune. Det har tidligere vært vanskelig å få privatpraktiserende leger til å utføre denne typen arbeid fordi det har blitt regnet som dårlig betalt i forhold til privatpraktiserende praksis.

Leger som er fast ansatt i kommunene har derimot generelt vært mer positive til å påta seg offentlig legearbeid.

Rapporten fra UiO har hentet data fra 35 representativt valgte kommuner.

Les mer…

Last ned rapporten

Powered by Labrador CMS