Etterlyst: kvinnelige fastleger

4 000 personer skifter fra mannlig til kvinnelig fastlege hvert år. Mange aksepterer lang ventetid hos en kvinnelig lege fremfor å gå til en mannlig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en evaluering som Norges forskningsråd legger fram i dag.

Fem år er gått siden fastlegeordningen ble innført. Allerede før den ble innført var det bestemt at den skulle evalueres, og i dag legges evalueringsrapporten fram.

Svært mange forhold har vært undersøkt - også hvordan kjønn er av betydning når vi velger fastlege.

Mange slutter tidlig

Tallmaterialet viser at omtent 30 prosent av fastlegene er kvinner. De er altså i mindretall, selv om forskerne ser en svak økning i antallet.

Det kan imidlertid se ut som om fastlegeyrket ikke oppleves som det mest attraktive for kvinnelige leger, for økningen av antallet kvinnelige fastleger samsvarer ikke med økningen av kvinnelige leger totalt.

Halvparten av alle kvinnelige fastleger slutter dessuten før de fyller 40 år.

Kvinnelige fastleger har i gjennomsnitt omtrent 200 færre personer på sine lister enn sine mannlige kolleger. Og det er ikke fordi de ikke greier å fylle opp listene sine!

Tvert i mot er kvinnelige fastleger etterspurt. I gjennomsnitt bytter 4 000 pasienter fra mannlig til kvinnelig lege hvert år. Mange aksepterer lang ventetid hos en kvinnelig lege fremfor å gå til en mannlig.

Forskningsbasert og uavhengig

Da fastlegereformen ble innført 1. juni 2001 ga Helse- og omsorgsdepartementet Forskningsrådet oppdraget med å gjennomføre en forskningsbasert, uavhengig evaluering av reformen i løpet av perioden fra til 2005.

Noen av forskningsprosjektene ble igangsatt allerede før reformen trådte i kraft, noe som gjorde det mulig å få til gode sammenligninger av forholdene før og etter innføring av reformen.

En mengde små og store forskningsprosjekter har vært gjennomført, og resultatet er et tilsvarende antall rapporter, artikler og bøker.

- Det er første gang det er gjennomført en så stor, forskningsbasert evaluering av en reform innen norsk helsetjeneste, sier leder for styringsgruppen, professor Dorthe Holst.

- Uten denne evalueringen hadde det vært mye mindre forskning i primærhelsetjenesten i denne perioden.

Første av flere evalueringer

- Evalueringen har stimulert til forskningsaktivitet som har gitt innsikt i hvordan fastlegeordningen har fungert så langt og i de utfordringene primærhelsetjenesten står overfor.

Holst ser også fordelen ved at evalueringen har fremskaffet datamateriale som kan ha stor betydning for videreutvikling av helsetjenesteforskningen.

Dette er den første av flere helsereformer som blir evaluert. Forskningsrådet administrerer også evalueringene av opptrappingsplanen for psykisk helse og sykehusreformen.

Avslutningskonferansen for evalueringen av fastlegereformen avholdes i dag på Radisson SAS Plaza i Oslo.

Les mer…

Last ned rapporten her.

Powered by Labrador CMS