Beintransplantasjon kan hjelpe kreftbarn

Ei kreftrammet jente er på beina igjen etter at italienske forskere har klart å få transplantert beinvev til å bli levende og vokse av seg selv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva gjør man når fireåringen får kreft i lårbeinet, og må fjerne den øvre halvdelen av det for å bli frisk?

Til nå har en slik situasjon betydd gjentatte operasjoner og rekonstruksjoner etterhvert som barnet vokste, eller til og med amputasjon av hele beinet.

Et hjelpende leggbein

Men nå har italienske forskerne rett og slett klart å lage et nytt lårbein. Det gjorde de ved å operere ut jentas egen fibula, som er det tynneste av de to beinpipene i leggen.

Det satte de inn igjen i hofteleddet med medfølgende blodårer og det hele, og koblet hele stasen sammen med den gjenværende stumpen av lårbeinet.

Men den spinkle beinstilken var på langt nær nok til å kunne bære vekta av barnet, og derfor klinket forskerne fibulaen fast til en solid bit med dødt lårbein fra en donor.

I dag, fem år etter den uvanlige operasjonen, har beinbitene forvandlet seg til et noenlunde normalt lårbein som vokser helt av seg selv.

Dødt blir levende

- Jentas eget leggbein har smeltet sammen med donorbeinet, og blodårene fra fibulaen har invadert det døde beinet, og gjorde det levende, sier Marco Manfrini til New Scientist.

Manfrini leder det italienske teamet ved Rizzoli Ortopediske Institutt i Bologna, og er selv forbløffet over hvor bra det hele har gått.

Jenta går nå på vanlig skole, og kan gå, svømme og sykle med sine egne to, like lange, bein.

New Scientist: Bone transplants growing success

Powered by Labrador CMS