Med penger fra det amerikanske bolig- og byutviklingsdepartementet skulle forskerne prøve å utrydde kakerlakkene i flere boligblokker i Indiana og Illinois.

(Illustrasjonsfoto: watchara panyajun / Shutterstock / NTB scanpix)
Med penger fra det amerikanske bolig- og byutviklingsdepartementet skulle forskerne prøve å utrydde kakerlakkene i flere boligblokker i Indiana og Illinois. (Illustrasjonsfoto: watchara panyajun / Shutterstock / NTB scanpix)

Kakerlakkene begynte raskt å tåle forskernes insektmidler

Etter seks måneder med insektmidler, konkluderer forskerne med at dette sjelden kan utrydde kakerlakker alene. Kakerlakkene begynte raskt å tåle flere av midlene.

Hvis du har vært i duell med en kakerlakk, vet du at den ikke gir seg uten kamp.

Den lille panserkroppen er så lurt bygget at den tåler nesten alt. En atomkrig, sa du? Ja, kanskje det.

Det er ikke bare det bøyelige og senkbare karosseriet og evnen til å tyte seg gjennom de trangeste sprekker som gjør kakerlakken til en tøff motstander.

For kakerlakken er himmelsk fruktbar også.

Heldigvis finnes det insektmidler hvis blokka blir invadert, tenker du kanskje.

Men da trekker kakerlakken nok et ess ut av ermet.

Resistent mot flere midler i slengen

Den tyske kakerlakken, Blattella germanica, regnes som den viktigste kakerlakk-arten når det gjelder skadeverk, ifølge Folkehelseinstituttet.

Den er en husholdningsplage over hele verden. Og den finnes i Norge også.

Og det er vanskelig å bli kvitt den. Nå har forskere i USA oppdaget hvor kjapt disse krypene kan bli motstandsdyktige mot insektmidlene de angripes med.

Tyske kakerlakker blir fort mange. (Foto: Colourbox)
Tyske kakerlakker blir fort mange. (Foto: Colourbox)

Og ikke bare det. Kakerlakker som overlever en omgang med ett insektmiddel, kan i samme slengen bli resistente mot helt andre typer midler også, tror forskerne.

– Dette er utfordring med kakerlakker som vi ikke har innsett før, sier en av dem, Michael Scharf, i en pressemelding fra Perdue University.

– At kakerlakker utvikler resistens mot flere klasser av insektmidler samtidig, vil gjøre det nesten umulig å kontrollere disse skadedyra med bare kjemikalier, sier han.

Eksperiment: utrydde kakerlakker

Med penger fra det amerikanske bolig- og byutviklingsdepartementet skulle forskerne prøve å utrydde kakerlakkene i flere boligblokker i Indiana og Illinois.

For kakerlakker er ikke bare ekle. De kan sprer bakterier som E. coli og Salmonella, som kan gjøre folk alvorlig syke. Kakerlakker kan kanskje både utløse og forårsake astma, ifølge pressemeldingen.

Og i USA er kakerlakkproblemet størst blant fattige i byer og offentlig eide boligblokker.

For å få has på kakerlakkene prøvde forskerne ut tre ulike angrep som alle innebar å bare bruke insektmidler, enten flere i kombinasjon eller bare ett.

Forskernes nedslående konklusjon er at ingen av metodene virket helt og holdent.

Men hvilken virket best?

Nøye utvalgt middel lyktes – nesten

Med én av metodene klarte forskerne nesten å utrydde kakerlakkene. De brukte bare ett insektmiddel, men hadde til gjengjeld valgt det med omhu.

Før studien testet forskerne nemlig kakerlakker fra hver blokk. De fant ut hvilke insektmidler de var sårbare overfor og hvilke de tålte.

Og i det mest vellykkede eksperimentet brukte forskerne et middel som kakerlakkene hadde liten resistens mot da studien startet.

– Hvis du klarer å teste kakerlakkene først og velger et insektmiddel som har lav resistens, øker oddsen for å lykkes.

– Men selv da hadde vi problemer med å kontrollere bestanden, sier Scharf i pressemeldingen fra Perdue.

En tysk kakerlakk spiser et insektmiddel i laboratoriet. Slik testet forskerne om krypene ble resistente mot flere midler etter å ha blitt eksponert for ett. (Foto: John Obermeyer/Purdue Entomology)
En tysk kakerlakk spiser et insektmiddel i laboratoriet. Slik testet forskerne om krypene ble resistente mot flere midler etter å ha blitt eksponert for ett. (Foto: John Obermeyer/Purdue Entomology)

Ble flere og multiresistente

Der forskerne vekslet mellom tre ulike insektmidler, greide de ikke mer enn å holde kakerlakkene dem i sjakk.

Og der forskerne prøvde seg med et middel som kakerlakkene hadde rundt ti prosent resistens mot, fikk krypene framgang og vekst.

Etterpå skjønte forskerne at årsaken kunne være såkalt kryss-resistens.

Altså at kakerlakkene kunne få motstandskraft mot flere insektmidler bare ved å ha blitt utsatt for én type.

– Vi kunne se at resistensen ble firedoblet og seksdoblet bare på én generasjon. Vi hadde ingen anelse om at noe sånt kunne skje så fort, sier Scharf i pressemeldingen.

– Best med bredt angrep

Kakerlakker er eksperter på befolkningsvekst. Én tysk kakerlakk kan personlig få millioner av etterkommere på bare ett år.

Så hvis man angriper kakerlakker med kjemikalier, og noen av dem blir resistente og kryssresistente – ja, da tar det ikke lang tid før kan populasjonen eksplodere igjen, advarer de amerikanske forskerne.

I boligbygg som er plaget med kakerlakker, anbefaler Scharf et bredt angrep med kjemikalier, feller, bedre sanitærforhold og slags sterkt støvsuger som tar unna mange av krypene.

Men kanskje blir vi mennesker bare et litt plagsomt hinder på kakerlakkenes vei.

Allerede for 250 millioner år siden var de seg selv ganske like.

Og alt de trenger å gjøre nå, er å holde oss unna med pekefingeren mens de venter på at vi skal gå under like raskt som vi kom.

Referanser:

M. E. Scharf mfl: Rapid evolutionary responses to insecticide resistance management interventions by the German cockroach (Blattella germanica L.) Scientific Reports, 5. juni 2019.

Powered by Labrador CMS