Dette robotbeltet merker om du faller.  (Foto: Hillary Sanctuary / EPFL)
Dette robotbeltet merker om du faller. (Foto: Hillary Sanctuary / EPFL)

Denne kan holde deg på beina

Dette robotbeltet skal få deg på rett kjøl igjen hvis du holder på å snuble.

Jo eldre du blir, jo større sjanse har du for å falle mens du beveger deg. Disse fallene kan føre til nye skader og rett og slett gjøre folk sykere.

Et nytt, lite robotbelte har som mål å motvirke disse fallene.

Farlige fall

En undersøkelse av eldre i Møre og Romsdal, Sør- og Nord-Trøndelag fra 2013 sier at over halvparten av alle sykehjemsbeboerne faller en eller flere ganger i løpet av et år. Det samme gjelder hver tredje person over 65 år.

En del av disse fallene gjør at pasientene må på sykehus, og noen fører til hoftebrudd, som igjen henger sammen økt sjanse for å dø i løpet av de neste årene.

Generelt har eldre som faller høyere dødelighet. Fallene kan også være et tegn på andre sykdommer.

Beltet

Den veier rett over fire kilo, og den sitter som et hoftebelte. Du kan se hvordan den sitter på i videoen under.

Beltet består av motorer som er koblet til fester rundt lårene på forsøkspersonen. Inne i beltet sitter det flere sensorer som merker hvordan personen går til vanlig.

Testpersonen Fulvio Bertelli står klar til å falle, eller til å unngå å falle. (Foto: Hillary Sanctuary / EPFL)
Testpersonen Fulvio Bertelli står klar til å falle, eller til å unngå å falle. (Foto: Hillary Sanctuary / EPFL)

Dette blir analysert av en datamaskin som etter hvert lærer hvordan du eller noen andre går. Dermed vil den også merke når ganglaget forstyrres på en eller annen måte.

Raske, uvanlige endringer blir tolket som at du er på vei til å falle, og systemet tar grep.

Dytter lårene

Når beltet merker at den gamle er på vei til å falle, dytter den begge lårene raskt ned, så beina blir plantet på jorden igjen. Dette gjør at balansepunktet blir gjenopprettet, og fallet avverges, selv om det ikke høres spesielt komfortabelt ut.

Ideen er at eksoskjellettet ikke skal være i veien eller forstyrre brukeren til vanlig. Den skal bare slå seg på når den trengs.

De italienske forskerne bak dette beltet brukte ti forsøkspersoner. Åtte eldre og to som hadde fått amputert et ben.

De gikk på to tredemøller som kunne dras raskt fra hverandre slik at de holdt på å falle. Forsøkspersonene var festet i en sele, slik at de ikke ville falle på ordentlig.

I denne begrensete testen fungerte systemet bra, men forskerne er klare på at dette bare er en test av en prototype. Mye mer testing med flere forsøkspersoner trengs før det kan rulles ut.

Den bør også bli mindre og mer håndterlig i framtiden.

 

Referanse:

Micera mfl: An ecologically-controlled exoskeleton can improve balance recovery after slippage. NAture Scientific Reports, mai 2017. DOI: 10.1038/srep46721. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS