Godvær ga algeblomstring

Satellittbilder viser at algene nå blomstrer utenfor kysten av Norge. Oppdrettsnæringen og fiskeriforvaltningen følger nøye med i tilfelle algene skulle vise seg å være farlige.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Konsentrasjonen av klorofyll i havet utenfor Norge i perioden 17.-24. april 2008. Klorofyllet kommer fra alger. Normale mengder er 1 mikrogram per kubikkmeter vann. Under oppblomstring kan det bli to til tre ganger så mye alger. (Foto: Nansensenteret)"

 

- I de siste dagene har det vært en sterk økning av alger i kystvannet langs Norge og lenger ute i Nordsjøen, sier Lasse H. Pettersson, forskningsleder ved Nansen senter for miljø og fjernmåling i Bergen.

Det er mye næringssalter i sjøen på denne tiden av året.

- Med noen fine godværsdager, har man alt som skal til for at algene virkelig får fart på seg, sier Pettersson.

Normalt ligger mengden alger i disse havområdene på under 1 mikrogram per kubikkmeter vann. Nå er algemengden fordoblet, noen steder tre ganger så stor.

"Temperaturen i overflaten på vannet i perioden 17.-24. april 2008. Når vannet blir varmere og solen skinner, blomstrer algene. (Foto: Nansensenteret)"

 

I fjor på omtrent samme tid var det også en kraftig økning av alger. Mengden alger under oppblomstringen i år er ganske lik som tidligere år, men de høye konsentrasjonene strekker seg nærmere kysten enn i 2007.

Viktig for oppdrettsnæringen

Forskerne kan ikke si hvilken type alger det er som blomstrer bare ved å studere satellittbildene alene. Til det trenger de vannprøver.

Dette er spesielt viktig for oppdrettsnæringen å vite. Algene kan først og fremst være farlige for fisk som er innestengt i merder.

- Derfor holder vi godt øye med slike oppblomstringer slik at vi kan advare næringen om algene skulle vise seg å være farlige, sier Pettersson.

Ikke store tap

Blir oppdretterne varslet i forkant, får de tid til å sette i gang tiltak.

- Vi har heldigvis ikke har hatt svært store tap av oppdrettsfisk på grunn av alger de siste årene, sier Pettersson.

– Kanskje skyldes det at oppdrettsnæringen har blitt flinkere til å holde øye med algeveksten og å sette i verk tiltak.

Det er ikke sannsynlig at disse algene er skadelige for mennesker.

Sett alger fra rommet i ti år

"Envisat er den europeiske romorganisasjonens ESAs store satellitt for jordobservasjon. Envisat ble skutt opp i bane i mars 2002. Siden den gang har satellitten levert fantastiske bilder av miljøet rundt oss. (Illustrasjon: ESA)"

Algene er kartlagt av MERIS. Dette instrumentet befinner seg ombord på Envisat, den europeiske romorganisasjonen ESAs store jordobservasjonssatellitt.

Det er tiende året at Nansen senter for miljø og fjernmåling overvåker alger ved hjelp av satellitt.

– Vi var blant de første i Europa som startet å benytte satellittdata til denne typen overvåkning, avslutter Pettersson.

Algeobservasjonene er en del av SatHav, Norsk Romsenters prosjekt for bruk og koordinering av satellittdata innenfor marin kartlegging, overvåkning og varsling.

Lenker:

Nansen senter for miljø og fjernmåling i Bergen.

SatHav, Norsk Romsenters prosjekt for bruk og koordinering av satellittdata innenfor marin kartlegging, overvåkning og varsling.

Powered by Labrador CMS