Gentest kan redde haien ut av suppa

Haifinnesuppe er på moten, og selges for opp til 100 amerikanske dollar på restauranter i USA og Asia. Den lukrative handelen tar livet av rundt 100 millioner hai årlig, og verdens haipopulasjoner er truet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterspørselen etter den spesielle suppa øker, og flere hai stryker med. En vanlig måte å få fatt i de fryktede finnene på er forbudt “finning” - hvor man kutter finnen av haien, for så å slenge den tilbake i vannet, skriver tidsskriftet Nature.

En hai uten finne er som en båt uten ror. Dersom den er i live når den blir kastet tilbake i vannet, så lever den ikke lenge.

Kan identifisere haien

En nyutviklet gentest kan være et nytt redskap for å se hvilke arter som er mest truet, og for å håndheve fiskerilovgivning.

I dag er det nesten umulig å se hvilke arter finnene kommer fra, og ingen overvåker hvilke typer hai som blir utnyttet. DNA-testen skal kunne bestemme haiarten som blir solgt og spist, ut fra en liten prøve fra finnevevet.

Forskerne som har utviklet testen har selv identifisert 75 tørkede haifinner fra det kommersielle markedet i Hong Kong. De mener testen er rask og enkel nok til at verneorganer kan ta dem i bruk.

Kommer seg sakte etter overfiske

Haiene sliter mer enn annen fisk med å komme seg etter overfiske. Det tar nemlig ti år for en hai å nå moden alder, de får lite avkom, og har lange svangerskapsperioder.

Håpet er at testen skal hjelpe til med å få grep på den globale haifangsten, og den kan tas i bruk for å håndheve fiskeforbud eller fremtidige reguleringer.

Så langt kan en test identifisere ti forskjellige arter, men forskerne håper å utvide den til å dekke over 35 truede haiarter.

Powered by Labrador CMS