Gi deg selv noen flere år

Du kan selv øke sjansene for å leve til du blir 100 år. Her får du noen av faktorene som knyttes til en større sannsynlighet for å bli skikkelig gammel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Data fra tvillingstudier antyder at genetiske faktorer står for rundt 25 prosent av variasjonen i livslengde.

- Da gjenstår kanskje 75 prosent, som er påvirket av potensielt modifiserbare faktorer, skriver forskerne bak en ny studie.

De har undersøkt hvilke faktorer som kan knyttes til overlevelse og funksjon for menn som blir over 90 år.

Røyking, diabetes, fedme, høyt blodtrykk og en stillesittende livsstil er noen av faktorene som reduserer sannsynligheten for å komme skikkelig opp i åra.

Regelmessig fysisk trening øker sjansene betydelig.

Sjansen for å bli 90

Forskerne beregner at en 70 år gammel mann som ikke røyker, har normalt blodtrykk og vekt, ikke har diabetes, og trener to til fire ganger i uka, har en 54 prosent sjanse for å bli 90 år gammel.

Flere faktorer kan påvirke dette, og sjansene for å bli 90 år reduseres til følgende prosent med forskjellige negative faktorer:

- 44 prosent: stillesittende livsstil
- 42 prosent: høyt blodtrykk
- 32 prosent: fedme
- 28 prosent: diabetes
- 25 prosent: røyking
- 9-22 prosent: tre av faktorene
- 4 prosent: alle fem faktorer

Fulgt i 16 år

Forskerne fulgte nærmere 2 400 friske menn fra 1981. Gruppen hadde da en gjennomsnittsalder på 72 år. De ble fulgt opp årlig frem til 2006.

Forskerne kartla demografi og helsetilstand - som høyde, vekt, blodtrykk, kolesterolnivå og treningsvaner.

I løpet av studien døde rundt 60 prosent av mennene. 970 karer ble 90 år eller eldre.

- Menn som ble 90 år eller eldre hadde også bedre fysisk funksjon, mental helse, og selvoppfattet helse sent i livet, sammenlignet med menn som døde tidligere, skriver forskerne.

- Negative faktorer assosiert med redusert levetid - røyking, fedme og en stillesittende livsstil - henger også sammen med dårligere funksjon i alderdommen, skriver de.

- Kontroversielt

Det er ikke gjort mye forskning på virkningen av denne typen risikofaktorer for eldre personer tidligere.

- Selv om virkningen av visse risikoer for dødelighet hos eldre er kontroversiell, antyder vår studie at mange av risikoene er viktige, i alle fall hos menn, skriver forskerne.

- Resultatene våre antyder at en sunn livsstil og risikohåndtering bør fortsette i alderdommen for å redusere dødelighet og uførhet, skriver de.

Tidligere studier har antydet at eksepsjonell alder kan nås ved å unngå eller forsinke sykdomsprosesser som er ansvarlige for høy dødelighet.

Den nye studien bekrefter dette delvis ved å vise at menn som lever til de blir 90 år har en lavere forekomst og senere sykdomsbegynnelse for kreft, hjerte- og karsykdommer, slag og andre sykdommer.

- Likevel demonstrerer vår studie en sterk forbindelse mellom ikke-genetiske, høyst modifiserbare biologiske og adferdsmessige faktorer og eksepsjonell livslengde, skriver forskerne.

Utsatt uførhet

En annen ny undersøkelse nyanserer også tankegangen om at mennesker som blir veldig gamle har unngått sykdommer. De tok for seg 523 kvinner og 216 menn, som var 97 år eller eldre.

Forskerne påpeker at nesten en tredjedel av personer som lever til de blir 100, har aldersrelaterte sykdommer i 15 år eller mer. Samtidig observerer de at for mange 100-åringer er uførheten presset sammen mot slutten av levetiden.

Konklusjonen er derfor at for noen 100-åringer er sammenpressingen av uførhet mot slutten av livet, mer enn selve sykdommene, en nøkkel for overlevelse.

Å rydde opp i skillet mellom sykdommer og uførhet, kan kaste lys over forskjellige måter folk blir veldig gamle på, mener forskerne.

Menn og kvinner

Selv om færre menn enn kvinner blir ekstremt gamle, hadde de mannlige 100-åringene i denne studien bedre mental og fysisk funksjon enn de kvinnelige deltagerne i studien.

- En forklaring kan være at menn må være ved utmerket helse og/eller funksjonalitet for å komme så langt opp i årene, skriver forskerne.

- Kvinner, på sin side, kan være bedre fysisk og sosialt tilpasset til å leve med kroniske og ofte invalidiserende helsetilstander, skriver de.

Voksende aldersgruppe

Begge forskningsartiklene er publisert i tidsskriftet Archives of Internal Medicine, sammen med en kommentarartikkel som poengterer at den raskest voksende aldersgruppen i USA er de over 85 år.

- Utfordringen for dagens helsetjenester er å bli gode på å ta vare på dagens og fremtidens hundreåringer med bare begynnelsen på en konkret, evidensbasert forskning, skriver William J. Hall ved University of Rochester School of Medicine & Dentistry.

Referanser:

Laurel B. Yates; Luc Djoussé; Tobias Kurth; Julie E. Buring; J. Michael Gaziano; Exceptional Longevity in Men: Modifiable Factors Associated With Survival and Function to Age 90 Years; Arch Intern Med. 2008;168(3):284-290.

Dellara F. Terry; Paola Sebastiani; Stacy L. Andersen; Thomas T. Perls; Disentangling the Roles of Disability and Morbidity in Survival to Exceptional Old Age; Arch Intern Med. 2008;168(3):277-283.

William J. Hall; Centenarians: Metaphor Becomes Reality; Arch Intern Med. 2008;168(3):262-263.

Powered by Labrador CMS