Usynlighetskappe av krystaller kan skjule stål

Fysikere har nå klart å lage en usynlighetskappe som kan gjemme objekter store nok til å kunne sees med det blotte øye.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

To forskergrupper har, uavhengig av hverandre, klart å lage en usynlighetskappe av kalsittkrystaller, som kan skjule forholdsvis store gjenstander.

Kappen virker ved å bøye lysstråler på en slik måte at det for observatøren ser ut som lyset bare er blitt reflektert av overflaten under objektet, melder Nature News.

For å bygge en slik kappe må man bruke et materiale som bøyer de inngående og utgående lysstrålene forskjellig alt etter dimensjonene til gjenstanden.

Kalsitt er ideelt til denne oppgaven fordi de optiske egenskaper er avhengige av plasseringen av krystallene, forklarer Baile Zhang, ingeniør og leder av den ene forskergruppen ved Singapore-MIT Alliance for Research and Technology (SMART) Center i Singapore .

Derfor kan man manipulere krystallene slik at man oppnår ønsket brytning.

Virker i rødt, grønt og blått lys

Med usynlighetskappen kan Baile Zhang og kollegene hans skjule en 38 millimeter lang og 2 millimeter høy stålbit i rødt, grønt og blått lys. Kappen virker imidlertid bare under vann.

Den andre kappen, bygget etter samme prinsipp av fysikere fra University of Birmingham i Storbritannia, kan til gjengjeld fungere i luft.

Lederen av denne gruppen er for øvrig John Pendry, som i 2006, som en av de første i verden, proklamerte at det ville være mulig å bygge en slik kappe.

Man har laget usynlighetskapper tidligere, men de har vært svært kostbare og bare virket på mikroskala. De nye kalsittkappene koster bare omkring 1000 dollar å lage, og forskerne er derfor overbevist om at vi i nær framtid vil se kappene trylle vekk helt vanlige hverdagsting.

____________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse og lenker

Zhang, B., Luo, Y., Liu, X. & Barbastathis, G. Macroscopic invisible cloak for visible light. Preprint at arXiv:1012.2238v1 (2010).

Chen, X. et al. Macroscopic invisibility cloaking of visible light. Preprint at arXiv:1012.2783v1 (2010).

Powered by Labrador CMS