Ser gjennom klærne

Tanken må ha streifet deg: Hva er oddsen for at Supermann brukte supersynet sitt til å kikke gjennom skjørtet til Lois Lane? Snart kan det samme være aktuelt for sikkerhetsvakter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I hvert fall for utstyret deres. Det nye våpenet i kampen mot terrorister, flykaprere og narkotikasmuglere er nemlig såkalt terahertz-teknologi, som gjør det mulig å se tvers igjennom klær. Dermed kan man oppdage plastkniver, stikkvåpen, sprengstoff og narkotika gjemt på kroppen, skriver New Scientist.

Hvis du innbiller deg at den nye teknologien kommer til å gjøre jobben i sikkerhetskontrollen på Gardermoen mye mer interessant, blir du nok skuffa. Planen er nemlig å lage et verktøy som oppdager skumle gjenstander uten at personalet ser hvordan passasjerene tar seg ut i nettoen.

Uutforskede bølger

Terahertz-teknologi baserer seg på bølger med bølgelengder mellom mikrobølger og infrarødt. Denne typen stråling har ikke vært utforsket eller brukt særlig mye fra før, fordi man verken har hatt gode kilder til strålene eller nøyaktige instrumenter for å måle dem.

I senere år har det imidlertid vist seg at terahertzbølgene kan gi unike sladrebilder av hva folk gjemmer både i og under habitten. Ved å sende korte støt av terahertzbølger mot en person, og så måle hva som spretter tilbake, kan man lage fine bilder av vedkommende - uten klær. Saker og ting som er gjemt mot huden vil imidlertid tre tydelig fram.

Bildene viser ikke bare konturene av tingene man har med seg, de kan også si noe om hva slags kjemiske stoffer sakene er lagd av. Dermed går det for eksempel an å snuse opp sprengstoff i klærne.

Ingen nakenbilder

Dessverre avslører bølgene også utstyr av et helt annet kaliber under pelsen, og det er kanskje litt av grunnen til at terahertzskannere ikke allerede er i bruk. Det engelske firmaet TeraView jobber imidlertid med en løsning på problemet. De utvikler nemlig et instrument som kjenner igjen mistenkelige gjenstander og stoffer, uten å lage noe skjermbilde av hva de har funnet.

TeraView og Smiths Detection, en av verdens største produsenter av sikkerhetsskannere, er i gang med å lage en håndholdt terabølgemåler som rett og slett blinker rødt når den finner noe mistenkelig. Det kan nok gi vel så sikre resultater som et system hvor sikkerhetspersonalet kikker selv, mener forskerne.

- Menneskers konsentrasjon kan bli avledet slik at de går glipp av viktige spor. Det automatiske systemet vil derimot ikke la seg distrahere, sier Mike Kemp fra TeraView til New Scientist, som skriver at de nye skannerne kan være på markedet allerede om et par år.

Hva terahertzteknologien kan utrette i hendene på mer tvilsomme selskaper, tør vi ikke engang tenke på.

Referanse:

Handheld terahertz wand to unmask terrorists, New Scientist, 10. juli 2004, side 20.

Lenker:

New Scientist: Handheld terahertz wand to unmask terrorists

Powered by Labrador CMS