Hvordan unngå Alzheimer

Hold deg slank, ha allsidige hobbyer og spis grønnsakene dine! Her er ekspertenes tips til hvordan du kan holde hodet i form.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke hipp som happ hvordan du lever. Tre rapporter som ble lagt fram på The 9th International Conference on Alzheimer’s Disease and Related Disorders viser hvordan en ny sunn livsstil kan redusere risikoen for fremtidig hodetrøbbel.

Ha en hobby

Forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm har for eksempel funnet ut at fritidssysler er viktige. Interesser som kombinerer fysisk, mental og sosial aktivitet kan gjøre underverker oppe i skolten.

Etter å ha registrert både aktivitetene og demenstilfellene i ei gruppe på nesten 800 mennesker over 75 år, kom professor Laura Fratiglioni til at varierte hverdagssysler gav beskyttelse mot Alzheimer.

- Funnene tyder på at et bredt spekter av interesser, som involverer mer enn én av de tre aktivitetstypene, gir best effekt, sier hun i ei pressemelding.

En daglig gåtur med stopp på kafeen for å spille Backgammon med gode venner, burde med andre ord gjøre susen.

Spinat - ikke bare for Skipper’n

Hjernen er heller ikke likegyldig til hva slags mat du stapper i deg. Jae Hee Kang fra Harvard Medical School har holdt øye med kostholdet til over 13 000 damer helt siden 1972, og sammenlignet inntaket av frukt og grønt mellom 1984 og 1995 med tilstanden i hjernen etter fylte 70 år.

Det viste seg at mengden frukt og grønnsaker man hiver innpå faktisk ikke påvirket hjernen i nevneverdig grad. Med mindre det dreide seg om grønne bladgrønnsaker som spinat, eller brokkoli og andre kålplanter. Damene med størst smak for dennne typen grønnfôr, så nemlig ut til å ha de friskeste hodene.

Og det er flere undersøkelser som støtter mer aktivitet og kål i kosten. Et annet forskerteam ved Karolinska Institutet har nemlig funnet ut at de samme faktorene som kan gi hjerteanfall, også øker risikoen for Alzheimer.

For hjertet og hjernen

Data fra 1 500 aldrende finner viste at mennesker som var overvektige midt i livet hadde dobbelt så stor risiko for å utvikle demens i alderdommen. Middelaldrende som i tillegg hadde høyt kolesterolinnhold og blodtrykk, var seks ganger så utsatt for å få Alzheimer.

- Stadig mer forskning tyder på at de samme faktorene fører til både hjertesykdommer og demens, sier professor Marilyn Albert, leder for Alzheimer Association’s Medical and Scientific Advisory Council.

Dermed er det altså enda større grunn til å begrense orgiene i godtehylla på super’n, og muligens benytte pailabbene i stedet for bussen på veien hjem. Slik kan du sikre deg seieren i både miss-over-75-konkurransen og seniormesterskapet i kappgang, samt evnen til å gjennomskue slektningene som bare er ute etter sølvet.

Kjempedeal!

Referanse:

Resultatene ble presentert på The 9th International Conference on Alzheimer’s Disease and Related Disorders i Philadelphia, Pennsylvania, 17. - 22. juli 2004.

Lenke:

The 9th International Conference on Alzheimer’s Disease and Related Disorders

Powered by Labrador CMS