En demonstrant holder en plakat med «Je suis Charlie» - jeg er Charlie. Folk i Frankrike og over hele verden brukte dette slagordet for å vise solidaritet med de som ble rammet av angrepet på redaksjonen til magasinet Charlie Hebdo i Paris.

Fem år etter terroren: Ingen hvile for Frankrike

PODCAST: Hvorfor hatet terroristene Frankrike? Og hvem var Salah Abdeslam - den eneste terroristen som overlevde?

Rettssaken mot 14 personer som ble tiltalt for terrorangrepene mot magasinet Charlie Hebdo, supermarkedet Hyper Cacher og i forstaden Montrouge i Paris i januar 2015, skulle ha begynt 4. mai i år.

Saken er nå utsatt på grunn av korona-krisen. Gjerningsmennene som utførte angrepene stiller ikke opp. Brødrene Chérif og Saïd Kouachi og Amedy Coulibaly ble drept under angrepene. Det er bakmennene og de som ga terroristene ly og våpen som nå kan bli dømt.

Starten på terrorbølge

Attentatene i januar 2015 var ikke et engangstilfelle. De var heller begynnelsen på en langvarig terrorbølge i Frankrike.

Elleve måneder etter de første angrepene ble Paris igjen mål for terrorisme. 13. november på kvelden gjennomførte en kommando på ti menn seks angrep med automatvåpen og vester fylt med sprengstoff.

Angrepene kostet 130 liv. 413 personer ble skadet. Igjen døde alle terrorister under angrepene. Unntatt én: Salah Abdeslam. Han ble tatt i Belgia i mars 2016 etter ha spilt katt og mus med politiet i hele Europa i flere måneder.

Hvem er terroristen?

Ukens episode av Frankrike Forklart har fått tittelen: Terror i Frankrike. Gjesten er forfatter og journalist Vibeke Knoop Rachline. I november 2019 ga hun ut boka Terror i Europas hjerte, hvor hun rullet opp november-attentatene.

Abdeslam vekket særlig hennes interesse. Hvem var han og hvorfor overlevde han? Ombestemte han seg i siste liten? Fikk han tekniske problemer som hindret ham om å utløse selvmordsvesten han hadde på seg? Var han helt eller feig? Hva motiverte ham og de ni andre terroristene til å gå løs på sivile?

Søket etter svar fikk Vibeke til å ta flere turer til det som etter hvert ble omtalt som terrorismens arnested i Europa, Brussel-bydel Molenbeek.

Hat mot Frankrike

Vår episode av Frankrike Forklart tar opp hvem de ti mennene var og hvilket miljø de kom fra. Noen hadde belgisk eller fransk pass, i tillegg til å ha marokkanske røtter. Andre var blitt sendt av IS fra Midtøsten og kom med flyktningstrømmen over havet, før de ble smuglet inn i Europa. Alle hadde et dypt hat mot Frankrike og hva landet representerer. Hvorfor?

Vår episode drøfter også årsakene til at noen radikaliseres til ekstreme ideologier. Og vi snakker om et spørsmål som alle ser ut til å ha glemt i koronakrisen: Hva skal vi gjøre med europeerne - kvinner, barn og menn - som fortsatt er i Syria og Irak?

Til slutt kommer vi tilbake til hvordan Frankrike håndterte disse attentatene, samt de som kom senere. Vi ser også nærmere på hvordan terrorisme har preget det franske samfunn. Koronaviruset rammer hardt Frankrike nå - over 15 000 døde per dags dato.

Frankrike har ikke hatt noe pusterom på mange år og har levd i konstant frykt og beredskap siden 2015.

Du finner episoden her.

Episoden finnes også på Itunes og Spotify.

Du finner flere episoder her:

Powered by Labrador CMS