Fyrtårn? Frispark!

Høye fortballspillere blir oftere utpekt som syndere i tette situasjoner som er vanskelige å vurdere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

Det antyder ny studie fra Erasmus University i Nederland.

Forskerne mener at i tvilstilfeller, når en dommer bestemmer seg nærmest på instinkt, blir høyde en faktor som vil påvirke dømmingen.

De nederlandske forskerne så nærmere på registrerte forseelser gjennom sju sesonger av tysk Bundesliga (85 262), Champions League (32 142), og tre VM-sluttspill (6 440).

Samme trekk gikk igjen: Spillerne som ble utpekt som synderne i tette taklinger, hodedueller, etc, var i gjennomsnitt høyere enn de som fikk dommeravgjørelsen i sin favør.

Dette gjaldt også i tilfeller der dommeren blåste i fløyta når det faktisk ikke var begått noen forseelse overhodet.

Forskerne gjennomførtte også to eksperimentelle studier som støtter opp om funnene i datamaterialet. I den ene fikk 120 frivillige (de fleste uten dommeerfaring) se en duell mellom to spillere der det var vanskelig å avgjøre frisparket.

Deltakerne var i vesentlig grad tilbøyelige til å dømme i favør av den laveste spilleren.

Tøft i høyden

I den andre eksperimentelle studien var hovedsynet fra deltakerne at når en lavere spiller faller etter en takling/duell, så skyldes det at høyere spilleren har begått en forseelse som kvalifiserer til frispark.

(Foto: iStockhoto)

Motsatt øker sannsynligheten for at de ikke vil forbinde det med noe irregulært når en høy spiller går i bakken, ifølge resultatene.

I stedet vil man for eksempel tro at spilleren prøver å filme, eller at vedkommende selv er skyld i at han havner med nesa i gressteppet.

Snakker vi derimot om en glassklar nedklipping bakfra i råeste Pondus-stil, spiller det ingen rolle om spilleren som gjør det er 1,50 eller 2,10 centimeter. Da vanker det (minimum) frispark uansett…

Fra tidligere har resultater antydet at høyreise personer har økt sannsynlighet for å bli oppfattet av både dommere (og fans) som “gjerningsmenn”, og at lavere spillere som “ofre” for forseelsene, ifølge en pressemelding fra universitetet.
 
Nederlendernes arbeid kan kanskje gi en viss trøst, hvis du er er blant dem som synes Drillos-bautaen Jostein Flo fikk ufortjent mange frispark mot seg i duellene, når han fikk høye pasninger fra Stig Inge Bjørnebye?

Referanse:

How embodied cognitions affect judgments: Height-related attribution bias in football foul calls. Niels van Quaquebeke and Steffen R. Giessner, Journal of Sport and Exercise Psychology, in press, 2010.

Powered by Labrador CMS