Kjempefunn i Kina

Et felt med over 20 000 undervannsfossiler fra triastiden er funnet i en kinesisk åsside.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Her er en av de kinesiske fiskeøglene. (Foto: Shi-xue Hu, Chengdu Geological Center in China)"

For første gang har forskere funnet et komplett økosystem fra begynnelsen av triasperioden for rundt 252 millioner år siden, ifølge en pressemelding fra University of Bristol.

Studien er publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

I løpet av tre år med graving har de kinesiske forskerne funnet alt fra bløtdyr, sjøpinnsvin og leddyr til større skapninger som rovfisk og fiskeøgla ichthyosaur.

- Nå har vi flere tusen fossiler og minst 10 år med mye arbeid foran oss, sier Shi-xue Hu, studiens hovedforfatter, i presseskrivet.

"De kinesiske forskerne fant også forhistoriske reptiler av typen Nothosaurus. Bildet er av en øgle funnet i Tyskland. (Foto: FunkMonk/Wikimedia Commons)"

Ichthyosauren er en øgle med delfinform som kunne bli rundt 5 meter lang. I sommer fant et norsk team med Jørn Hurum i spissen flere slike øgler på Svalbard.

Les mer om øglegraverne på Svalbard her.

Døde ut og kom tilbake

Økosystemet som er funnet i Kina er fra kort tid etter den store masseutryddelsen i overgangen mellom perm og trias. Man regner med at over 95 prosent av livet i havet døde ut i denne hendelsen, som mange mener skyldtes en rekke kraftige vulkanutbrudd.

Det nye kinesiske funnet viser at flere av de små organismene på bunnen av næringskjeden kom tilbake i løpet av 2-3 millioner år. Da disse fikk etablert seg kom også bløtdyrene og skalldyrene tilbake, og deretter kom de store fiskene og øglene på banen.

Studier av funnet slår også fast at et komplekst økosystem var tilbake i nesten all sin prakt rundt 10 millioner år etter masseutryddelsen, noe som er senere enn tidligere antatt, skriver forskerne i studien.

Etter den store eksplosjonen som utryddet dinosaurene for rundt 65 millioner år siden tok det rundt 4 millioner år før de komplekse økosystemene var oppe og gikk igjen. 

"Rovfisk av typen Saurichthys ble også funnet. Fossilet på bildet er funnet i Sveits og er rundt en meter langt. (Foto: Woudloper/Wikimedfa Commons)"

Referanse: 

Shi-xue Hu mfl: The Luoping biota: exceptional preservation, and new evidence on the Triassic recovery from end-Permian mass extinction, Proceedings of the Royal Society B, desember 2010. Se sammendraget.

Powered by Labrador CMS