På oppdrag fra Miljødirektoratet har SINTEF beregnet hvordan plast i havet brytes ned til mikroplast og hvor bitene havner. (Foto: Rich Carey, Shutterstock, NTB scanpix)

Mikroplasten synker til havets bunn

90 prosent av plastbiter i havet havner på sjøbunnen, ifølge en fersk studie. Miljødirektoratets Ellen Hambro er skremt av tallene.

Nå har Miljødirektoratet sendt forslag til flere tiltak til Klima- og miljødepartementet.

– Dette er skremmende utsikter. Vi trenger mer kunnskap, men må også sette i gang tiltak for å få tak i dette miljøproblemet, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

På oppdrag fra Miljødirektoratet har SINTEF beregnet hvordan plast i havet brytes ned til mikroplast og hvor bitene havner. I løpet av fem måneder rekker 90 prosent av ny tilførsel av mikroplast å nå havets bunn.

8 prosent befinner seg i vannet mellom bunnen og overflaten. Samtidig viser rapporten at 20 prosent av mikroplasten i havet kommer fra nedbryting av marin plastforsøpling.

Direktoratet ønsker blant annet å redusere bruken av mikrogranulater, som blant annet brukes i kunstgressbaner. Hambro ønsker også at det stilles krav til utslipp av mikroplast fra småbåthavner.

Powered by Labrador CMS