Kjell Aspmark presenterte onsdag resultatet av en ekstern utredning som er gjort rundt den italienske kirurgen Paolo Maccharinis virksomhet ved det Karolinske universitetssykehuset i Stockholm. (Foto: Stina Stjernkvist / NTB scanpix)

Skarp kritikk etter gransking av skandalekirurg i Sverige

Mange feil ble gjort mens skandalekirurgen Paolo Maccharinis arbeidet ved det Karolinske universitetssykehuset (KS) i Stockholm. Han burde aldri vært ansatt, ifølge en ekstern gransking.

Kritikken kommer fra Kjell Asplund, medisinsk professor og leder i Statens medisinsk-etiske råd i Sverige.

Onsdag holdt han pressekonferanse om resultatet av en ekstern gransking av den italienske kirurgen Paolo Macchiarinis virksomhet ved KS.

Maccharini ble i 2014 anklaget av fire leger ved instituttet for å ha fusket med forskningsartikler som handler om implantasjonen av kunstige luftrør.

Selv om Asplund konkluderer med at Maccharini er direkte ansvarlig for at tre pasienter fikk operert inn kunstige luftrør, pekte han også på topplederne i de to involverte sykehusene, som sitter med det overordnede ansvaret for at to av pasientene senere døde.

– Det kom sterke negative omtaler fra sykehus der Maccharini hadde operert tidligere. Disse kritiske røstene tok man ikke hensyn til. Det ble aldri gjort noe jobbintervju, for eksempel, sier Asplund.

Han er også kritisk til sykehuset påstand om at det var livsnødvendig å gjennomføre omfattende inngrep på pasientene.

Asplund peker også på det Karolinske institutt, som ikke gjennomførte en etisk vurdering av det han mener må ses på som klinisk forskning.

Macchiarini ble tidligere i år frikjent av instituttets interne gransking. Italieneren ble i 2011 mye omtalt etter å ha gjennomført verdens første kunstige luftrørstransplantasjon.

Powered by Labrador CMS