Mangel på D-vitamin øker risikoen for diabetes

Hopp opp av sofaen og løp ut i det fine været. En ny undersøkelse viser nemlig at du kan utvikle type 2-diabetes hvis du ikke får nok D-vitaminer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

230.000 dansker har ifølge Diabetesforeningen fått konstatert diabetes 2. I tillegg til dårlig kosthold, fedme og inaktivitet kan sykdommen sannsynligvis også utløses av mangel på D-vitamin. (Foto: Colourbox)

D-vitamin og type 2-diabetes

Solen hjelper oss til å danne det sunne D-vitaminet. Men nyt solen med måte. Mens du forsøker å unngå type 2-diabetes, kan du nemlig utvikle hudkreft hvis du overdriver solingen.

Koblingen mellom lite D-vitaminer og type 2-diabetes er også vist i andre forsøk. Men Lise Lotte Husemoens undersøkelse er den første der det har blitt tatt blodprøver av deltakerne, noe som utvetydig viser om de har sykdommen eller ikke.

Kilde: Lotte Husemoen

Solen hjelper kroppen din til å danne D-vitaminer, og en ny undersøkelse tyder på at det kan beskytte mot diabetes.

– Personer med et svært lavt nivå av D-vitamin i blodet, har 65 prosent større risiko for å utvikle diabetes 2 enn de som har et høyt nivå, sier seniorforsker Lotte Husemoen, som er ph.d. i epidemiologi på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Danmark.

Grundige undersøkelser

Resultatet bygger på to helseundersøkelser av 4296 menn og kvinner i alderen 30 til 60 år.

Først svarte deltakerne på et spørreskjema om alt fra trening til røykevaner. Deretter ble de grundig undersøkt. De ble blant annet veid og fikk målt blodtrykket.

Dessuten testet forskerne hvor mye D-vitamin de hadde i blodet, og ikke minst om de allerede var rammet av type 2-diabetes. I så fall ble deltakeren skilt ut fra undersøkelsen.

Dobbel risiko

Etter den andre helseundersøkelsen kunne forskerne konstatere at hvis man har et lavt innhold av D-vitamin i blodet, hadde man en dobbelt så stor risiko for å utvikle type 2-diabetes.

Siden fedme, manglende fysisk aktivitet og usunt kosthold også kan føre til type 2-diabetes, kjørte forskerne dataene gjennom et dataprogram som kunne skille ut disse faktorene.

Denne statiske bearbeidingen gjør imidlertid at resultatet blir mer usikkert.

Bekreftes av andre målinger

Forskerne hadde imidlertid tatt høyde for det, og ved de to helseundersøkelsene målte de også endringer i nivået av glukose og insulin.

Disse målingene bekreftet sammenhengen, for innholdet av D-vitamin i blodet falt sammen med at glukose- og insulinnivåene endret seg i en ugunstig retning, noe som er et forstadium til type 2-diabetes.

– Undersøkelsene av glukose og insulin gjør at vi kan være mer sikre på at vi tolker tallene riktig, forteller Lotte Husemoen.

Flere undersøkelser må til

Husemoen mener imidlertid det er nødvendig med en studie der deltakere blir trukket tilfeldig ut til å motta D-vitamin. Forekomsten av diabetes må deretter sammenlignes med en kontrollgruppe som ikke mottar behandling.

Men slike forsøk er dyre. Derfor starter man med den typen undersøkelser Husemoen har stått for, slik at det er gode sjanser for å få et resultat.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS