God sæd gir langt liv?

Har du god sædkvalitet, har du større sjanse for å leve, antyder en dansk forskning. Det kan skyldes sunn livsstil, men kanskje også høye testosteronnivåer, tror forskerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Gilberto Santa Rosa/ Wikimedia Commons)

Sædkvalitet

Sædkvalitet defineres ut fra antallet sædceller per milliliter.

Normalt sier man at mannen helst skal ha mer enn 40 millioner sædceller per milliliter for å ha «høy» sædkvalitet og altså gode odds for å reprodusere.

I studien ble mindre enn 25 millioner betraktet som en «lav» sædkvalitet, mens mer enn 75 millioner ble betraktet som «høy».

Hvis de små soldatene svømmer raskt, kan det gi menn en evolusjonær fordel, tror danske forskere.

De har gjort en studie basert på sædprøver fra 52.000 menn mellom 1963 og 2001. Studien tydet på det er en sammenheng mellom høy sædkvalitet og et langt liv.

Men det finnes ikke et entydig svar på hvorfor man lever lenger med høy sædkvalitet, ifølge forskerne. Det er nemlig ikke sikkert årsaken er at god helse gir god sæd.

– Mennene med høy dødelighet døde ikke av de typiske livsstilssykdommer som lungekreft og alkoholrelaterte sykdommer.

- Derfor er vår hypotese at selv om god sædkvalitet betyr lavere dødelighet, er det ikke nødvendigvis en markør for god livsstil, sier professor Tina Kold Jensen fra avdeling for miljømedisin på Syddansk Universitet, som står bak studien.

Registrerte sædprøver og dødsfall i 40 år

I nesten 40 år er sædprøver fra 51.543 menn blitt samlet inn, og levert til det danske «Sperm Analysis Laboratory» (Sædanalyse-laboratorium).

Mennene avleverte prøver fordi de opplevde problemer med å bli gravide med partneren sin – årsaken kunne være infertilitet hos mannen eller hos partneren.

Forskerne registrerte dødsfall hos mennene underveis i perioden og sammenlignet deretter kvaliteten i sædprøvene deres. 1475 menn døde i perioden.

Resultatet tydert på en klar sammenheng: Mennene med høy sædkvalitet hadde større sannsynlighet for å leve lenger. Mennene med god sædkvalitet hadde lavere dødelighet enn gjennomsnittet i befolkningen.

Det er imidlertid ikke mulig å si hvor mye lenger man lever med en god sædkvalitet, siden en del av mennene i undersøkelsen fremdeles er i live i dag.

(Foto: Colourbox) (Foto: Colourbox)

Kan skyldes testosteron

Det er fremdeles usikkert om sammenhengen skyldes biologiske eller sosiale faktorer, ifølge forskerne. Tina Kold Jensen mener imidlertid at det er sannsynlig at testosteron er en av årsakene.

Ifølge henne, vet man at høy sædkvalitet knyttes til høyt testosteronnivå og omvendt.

– Jeg tror testosteron betyr mye for hvor overlevelsesdyktig man er. Menn med testikkelkreft får for eksempel sprøytet inn testosteron som en del av behandlingen, og det er et viktig hormon for menn som trenger styrke.

- Det gir dessuten overskudd og energi, sier Kold Jensen.

Undersøkelsen er offentliggjort i American Journal of Epidemiology.

Referanser:

Good Semen Quality and Life Expectancy; (DOI: 10.1093/aje/kwp168)

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Powered by Labrador CMS