Bevegelse gleder prostata

Risikoen for prostatakreft går ned, når den daglige fysiske aktiviteten øker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prostatakreft

Kreft i prostata utgjør 27 prosent av alle nye krefttilfeller blant menn i Norge, og er dermed den hyppigste kreftformen blant mannfolk.

Det var 3815 tilfeller i 2006.

Norge er blant de land med høyest forekomst og dødelighet av prostatakreft på verdensbasis.

Halvparten av alle tilfelllene ses hos personer over 74 år.

Kilde: Kreftregisteret

 

Det antyder en ny studie fra Karolinska Institutet. Hittil har det vært gangske sparsomt med forskning på fysisk aktivtitet og prostatakreft, den vanligste kreftformen blant norske menn.

Ifølge et presseskirv fra instituttet, er det nå første gang man ser en kobling mellom aktivitetsnivå over mange år, og risiko for denne kreftformen.

Mennene som syklet eller gikk mer enn 60 minutter daglig, hadde 14 prosent lavere risiko enn gruppen som gikk eller syklet i 20 til 40 minutter.

Grunnlaget for studien er en spørreundersøkelse fra 1997 som 45 000 svenske menn på 45-79 år deltok i. Den gangen ble livsstilen deres kartlagt, og hvor fysisk aktive de hadde vært i livet så langt. Nå har forskerne fulgt opp gruppen.

Bra med aktiv jobb

Forskerne har også sammenlignet arbeidstakere som er mye i bevegelse, med personer som i stor grad bare sitter ved kontorpulten.

De som rapporterte at de tilbrakte mindre enn halvparten av arbeidstiden på kontorstolen, hadde 20 prosent lavere risiko enn de som for det meste satt plantet med bakenden i setet.

Studien er publisert i British Journal of Cancer.

Tidligere har en norsk studie vist at menn som er fysisk aktive, sjeldnere får prostatakreft med spredning, opplyser Kreftforeningen på sin nettside. I tillegg døde færre av de aktive mannfolka av denne kreftformen.

Referanse: 

A prospective study of lifetime physical activity and prostate cancer incidence and mortality. Orsini N., Bellocco R, Bottai M, Pagano M, Andersson S-O, Johansson J-E , Giovannucci E, Wolk A., British Journal of Cancer, Epub ahead of print, 28 October 2009.

Powered by Labrador CMS