Batman kan være din redningsmann

Hvis du misliker superhelter, kan dette være tidspunktet for å endre mening: Batman og Spiderman virker positivt inn på unge menns kroppsbilde.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Batman i en scene fra filmen The Dark Knight Rises. (Foto: SF Norge AS)

De populære superheltene gir unge herrer følelsen av å være litt sterkere. Faktisk blir de litt sterkere i klypa av det også, ifølge nye resultater.

Det kan altså være bra både for oppfatninger om egen kropp, og litt for det rent fysiske, å digge Batman eller Spiderman.

Gjennomsnittsalderen til mennene i den nye studien i tidsskriftet Journal of  Experimental Social Psychology, er 19 år.

Kanskje er dette en aldri så liten revansj for de ganske mange mannfolk som ikke har forlatt barndommens fascinasjon for maskerte helter i trikot?

Hardere i klypa

Resultatene antyder at hvis en mann føler en tilknytning til superhelten, et parasosialt bånd, beskytter dette ham mot negative følelser fokuset på muskuløse idealkropper kan gi.

Et parasosialt bånd tilsvarer forholdet en fan kan ha til en rockestjerne.

Ariana Young. (Foto: University at Buffalo)

Tilhengeren vet gjerne mye om sin helt, og føler et bånd eller en form for identifikasjon - uten at forbindelsen på noen måte er gjensidig.

Karene i denne studien fikk ikke noen negative oppfatninger av egen kropp av å beskue bilder av de fabelaktige muskelbuntene.

- Menn som hadde et parasosialt bånd til en muskuløs superhelt, oppnådde også vesentlig bedre resultater på den fysiske testen enn menn som ikke hadde et slikt bånd, eller fikk se bilder av en ikke-muskuløs versjon av superhelten.

Det sier førsteforfatter Ariana Young til forskning.no.

Hun er doktorgradstudent ved University at Buffalo i New York, USA, og har gjennomført studien sammen med forsker Shira Gabriel, og medstudent Jordan Hollar.

Kjønnsforskjeller

En slik tilknytning er imidlertid  ikke noe spesielt for menn.

- Både menn og kvinner kan ha parasosiale relasjoner. Men det kan være forskjell på hvilke type skikkelser som menn og kvinner tiltrekkes av, sier Young til forskning.no

Hun forteller at kvinner typisk er mer interessert i skuespillere og musikere, mens menn tiltrekkes mer av fiksjonsfigurer, som superhelter, og idrettsutøvere.

- Vi vet fra tidligere forskning i laboratoriet vårt at identifikasjon med disse skikkelsene positivt kan påvirke hvordan vi føler oss, sier Young.

Tynne og muskuløs

98 menn deltok i forskernes tester. De fikk blant annet bilder av både en skranten og en muskuløs versjon av de to superheltene Batman og Spiderman, samtidig som de også fikk lese en kort biografi.

Deretter ble det, i tillegg til den fysiske testen, stilt spørsmål om hvor fornøyd mennene var med kroppen sin.

Nærmere bestemt dreide det seg om muskelstyrke, fysisk form, størrelse på overkropp og biceps.  

Referanse:

Ariana F. Young, Shira Gabriel, Jordan L. Hollar., Batman to the Rescue! The Protective Effects of Parasocial Relationships with Muscular Superheroes on Men's Body Image, Journal of  Experimental Social Psychology. http://dx.doi.org/10.1016/j.jesp.2012.08.003 (sammendrag)

Powered by Labrador CMS