Sov godt!

Det er viktig å sove lenge nok. For lite søvn er farlig for både din fysiske og psykiske helse, for din mentale yteevne, arbeidsevne og kvaliteten av arbeidet ditt. Søvnmangel er forbundet med depresjon, fedme, hjerte- og karsykdommer og diabetes.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Søvnforskerne mener et voksent menneske trenger mellom sju og åtte timer søvn per natt, mens en skoleunge trenger ti til 11 timer og et barn i førskolealder, 11 til 13 timer.

Dette er viktig, skriver APSS (Associated Professional Sleep Societies) i en serie pressemeldinger i anledning sin årlige konferanse neste uke; SLEEP 07.

Søvnmangel kan nemlig settes i sammenheng med en rekke sykdommer og lidelser, som diabetes, hjerte- og karsykdommer, fedme og depresjon, i tillegg til at søvnmønsteret sterkt påvirker din mentale og fysiske yteevne.

Bilførere, leger og sikkerhetsvakter

På møtet, hvor 5000 av verdens fremste søvnforskere samles, legges det fram en rekke forskningsarbeider vedrørende søvnens betydning.

Mark Chattington ved Manchester Metropolitan University konkluderer med at dårlig søvn har sterk negativ innvirkning på dine evner som sjåfør.

Undersøkelser med bilsimulator viser at bare én natts forstyrret søvn sterkt reduserer din evne til å koordinere det du ser med øynene dine med det du gjør med hendene - hvilket kan være lite heldig i visse situasjoner.

Liknende undersøkelser av sikkerhetsvakter på en flyplass viser at søvnmangel reduserte deres evne til å finne potensielt farlige gjenstander, mens leger og sykepleiere som går i lange skift kan utgjøre en trussel mot pasientene

Mer er bedre

Ikke bare kan redusert søvn være skadelig. Ekstra søvn, mer enn du strengt tatt trenger, kan forbedre dine evner:

Cheri Mah ved Stanford University viser at ekstra søvn øker idrettsutøvernes yteevne. Seks baskespillere ble undersøkt.

Etter to ukers normal søvn, tok de så mye ekstra søvn som de klarte å få plass til i løpet av døgnet. Dette førte til at de rapporterte en følelse av ekstra energi, forbedret humør både på trening og på banen, samt bedre uthodenhet.

Mah kunne også måle at de sprintet raskere og kastet bedre.

Fattige sover dårligere

Det kommer kanskje ikke som noen bombe at det er sunt å sove. Litt mer overraskende er det kanskje at søvnmønsteret henger sammen med din sosioøkonomiske situasjon.

Sanjeev V. Kothare ved St. Christopher’s Hospital for Children i Philadelphia fant at barn fra lavere sosioøkonomiske områder hadde dårligere søvnvaner enn barn fra middelklassen.

Når vi allerede vet at god søvn styrker din mentale yteevne, vil en slik trend kunne forsterke skillet mellom barn av ulik bakgrunn, for eksempel på skolen.

I tillegg kan den være en faktor bak det faktum at det finnes en sammenheng mellom personlig økonomi og helse.

Kothare fant at barn fra lavere sosiale lag la seg senere, i større grad nektet å gå til seng, våknet oftere om natta, var mer trette om dagen og så videre.

Barn under seks år bør sove 11 - 13 timer i døgnet, skriver APSS i sin pressemelding, skolebarn bør sove 10 - 11 timer.

Har du problemer med å få barnet ditt til å sove nok, anbefaler APSS følgende slagplan:

  • Ha faste leggerutiner

  • La det være rolig i huset rundt leggetid

  • Ikke vekk barnet i løpet av natta

  • Unngå mat og drikke med kaffein, samt medisiner med stimulerende virkning rett før legging

  • La ungene være mette, men ikke stappmette

  • Soverommet bør være mørkt, stille og litt kjølig

  • Stå opp til samme tid hver morgen
Powered by Labrador CMS