Frukt og grønt beskytter lite mot kreft

Et høyt inntak av frukt og grønt beskytter bare ytterst beskjedent mot kreft. Fem om dagen er likevel bra for helsa.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stor europeisk undersøkelse

142 605 menn og 335 873 kvinner fra ti vesteuropeiske land er blitt spurt om spisevaner og livsstil i EPIC-prosjektet (The European Prospective Investigation into Cancer and nutrition).

Knapt ni år etter har man sett på om personene siden hadde fått en kreftsykdom.

Hvis du tror at du reduserer risikoen for å få kreft ved å spise godt med frukt og grønt, må du tro om igjen. Når det gjelder kreft, er den positive effekten nemlig ytterst beskjeden.

Det viser en ny, stor undersøkelse, hvor forskere har fulgt  nærmere 480 000 europeere gjennom nesten ni år. Litt over 30 000 av personene i undersøkelsen fikk konstatert kreft, men det var altså ikke fordi de hadde spist for lite frukt og grønnsaker.

– Det er ikke slik at du reduserer kreftrisikoen markant ved å spise frukt og grønt, forteller overlege Anne Tjønneland, som er avdelingsleder i Kræftens Bekæmpelse og medforfatter av den nye undersøkelsen.

Fem om dagen hjelper ikke mot kreft

Frukt og grønt har ofte blitt koblet sammen med redusert risiko for kreft.

Det gjelder for eksempel i «fem om dagen»-kampanjen. På den danske kampanjens hjemmeside kan man lese følgende utsagn: «En lang rekke vitenskapelige undersøkelser viser at frukt og grønt hver dag beskytter mot kreft».

Men de undersøkelsene som henvises til ble publisert i starten av 1990-årene. Senere er undersøkelsene blitt bedre, og forskerne har lært mer om effekten – eller mangelen på effekt – av frukt og grønt.

Nye tall viser ganske liten effekt

Forskerne har i den nye undersøkelsen funnet at et høyt inntak av frukt og grønt ser ut til å redusere risikoen for å få kreft en smule, men effekten er ganske liten.

Undersøkelsen er nettopp publisert i det vitenskapelige tidsskriftet «Journal of the National Cancer Institute».

Hvis man skal tro tallene, kan man forhindre 2,6 prosent av krefttilfellene hos menn og 2,3 prosent av krefttilfellene hos kvinner hvis alle spiser 150 gram frukt eller grønt mer om dagen. En ganske begrenset effekt, særlig i forhold til hva man tidligere har trodd.

Det er usunt å være overvektig

Det skal ikke forstås slik at frukt og grønt ikke er sunt, for det er det fremdeles.

– Vi vil gjerne at folk spiser frukt og grønt. Det er bare ikke den mirakelmiddelen mot kreftsykdommer som vi trodde for 15 år siden, sier Anne Tjønneland.

I tillegg gjør inntak av frukt og grønt fremdeles er godt for kroppen. Også i forhold til kreft, selv om det ikke er noen direkte sammenheng. Tjønneland forklarer:

– Det er en indirekte effekt. Hvis du spiser frukt og grønt, har du ikke så lett for å bli overvektig. Og det å være overvektig er en av de absolutt viktigste risikofaktorene – ikke bare i forhold til hjerte-kar-sykdommer og diabetes, men også når det gjelder kreftsykdommer.

– Dessuten spiser du mindre av de tingene som gir økte risiko for kreft, for eksempel rødt kjøtt eller raffinerte kornprodukter, sier Tjønneland.

Så bare fortsett å spise frukt og grønt – selv om det ikke gir direkte utslag på kreft-statistikken.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse:

Fruit and Vegetable Intake and Overall Cancer Risk in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC). Journal of the National Cancer Institute, doi:10.1093/jnci/djq072.

Powered by Labrador CMS