De største farene for død, samlet sett, kan forebygges med endringer i livsstil. Høyt blodtrykk, som blant annet kan skyldes overvekt, dreper flere og flere globalt. (Illustrasjonsfoto: Microstock)

Livsstil dreper flest

Høyt blodtrykk og feilernæring topper den globale lista over ting vi risikerer å dø av. For 23 år siden lå skittent vann og underernæring øverst.

En enorm studie av dødsfall i 188 land mellom 1990 og 2013 viser et skifte i hvordan risikofaktorene påvirker den globale helsen. Resultatene ble nylig publisert i The Lancet.

– Det finnes et stort potensial til å forbedre helse ved å unngå visse risikoer som røyking og usunt kosthold, sier forsker Christopher Murray som har bidratt til undersøkelsen, i en pressemelding.

For å kartlegge hva det er som forårsaker dødsfall verden rundt, undersøkte forskerne 79 ulike faktorer som kan ha livstruende konsekvenser. Til sammen har disse faktorene bidratt til 25 millioner dødsfall i 1990 og 31 millioner dødsfall i 2013.

På verdensbasis dreper røyking stadig flere. (Foto: Microstock)

På topp havnet høyt blodtrykk, røyking, fedme, høyt blodsukker og underernæring hos barn. I det vestlige Europa finner man de samme faktorene, bortsett fra underernæring, som er erstattet med alkoholinntak.

Likevel klare forskjeller

Selv om livsstilssykdommer ligger øverst, er det helt andre risikofaktorer som preger land i Afrika sør for Sahara. Der er landene fortsatt preget av faktorer underernæring, manglende sanitære forhold, alkoholinntak og ubeskyttet sex.

I store deler av Midtøsten og Latin-Amerika er høy kroppsmasseindeks på topplisten. I Russland ligger alkoholinntak som den nest største faktoren.

Referanse:

Forouzanfar, M.H. (et.al) Global, regional, and national comparative risk assessment of 79 behavioural, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks in 188 countries, 1990–2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. The Lancet (2015)

Powered by Labrador CMS