Annonse

Flere får hodelus

Salget av lusemidler er nesten doblet i løpet av de ti siste årene. Sjekk barna for lus minst én gang i måneden, råder ekspertene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hodelus

Hodelus smitter fra hode til hode, når hår kommer i kontakt med hår. Det er svært liten sjanse for spredning via nakkeputer, møbler, kosedyr og klær.

Hodelus er små, vingeløse insekter som lever i hodehårene og gir kløe. De kan verken hoppe eller fly og er ikke farlige.

Voksen hodelus er ca. 2-3 millimeter lange, og fargen på insektene varierer fra nesten gjennomsiktig til mørk brun.

En voksen hunnlus lever i ca. 25 døgn, og i løpet av denne tiden legger hun ca. 90 egg. Eggene klekkes etter ca. åtte døgn.

Vanligvis er det 1-10 lus per hode, 11-100 lus i håret er vanlig, mens over 100 per hode er sjelden.

Start lusekur så fort som mulig når lusa er oppdaget. Barnehage/skole og vennekrets bør varsles slik at gjensmitte unngås.

Kilde: Nasjonalt folkehelseinstitutt

Folkehelseinstituttet får stadig flere henvendelser om hodelus både fra privatpersoner og helsepersonell.

Hittil har man antatt at de kjappe vingeløse blodsugerne i håret er flest ved skolestart og etter påske når folk har vært ute og reist.

Men helsemyndighetene i Norge vet lite om hvor mange barn om faktisk får lus og når på året de får det. Derfor har Folkehelsa startet prøveforskning ved Nordstrand skole i Oslo for å kartlegge omfanget.

 

- Det er mange myter om lus, for eksempel at veldig mange får det. Så langt har vårt prosjekt ved Nordstrand skole vist at bare 3-4 prosent av de 400 elevene vi sjekket hadde lus i vinter, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Foreldrenes oppgave

Med faglig støtte fra Folkehelsa har den frivillige organisasjonen Lusfri Norge nylig gjennomført en lusekampanje rettet mot over 750 barnehager og skoler rundt om i landet. Over 137.000 lusekammer er blitt sendt ut.

- Kamming, kamming og atter kamming for å sjekke barna for lus forebygger best, sier Anne Louise Leikfoss i aksjonen Lusfri Norge til NTB.

Det er foreldrenes oppgave å sjekke barna for lus. Kamsjekken bør gjøres minst én gang i måneden hele året, opplyser Ottesen i Folkehelsa.

- Lusas beste venn er folk som ikke tør si ifra til omgivelsene om at de har lus, sier han.

Den store økningen i salget av lusemidler fra apotekene gjør at fagfolk nå advarer mot feil bruk av midlene. De minner om at det ikke har noen hensikt å bruke lusemidler forebyggende, og at slik bruk er uheldig. Blant annet kan lusa bli motstandsdyktig mot midlene.

- Det er bare personer som har lus som skal behandles, sier avdelingsdirektøren.

Smittes hjemme

Det tar bare lusa tre sekunder å flytte seg fra et hode til et annet dersom hodene er plassert helt inntil hverandre. Lusa kan ikke hoppe eller fly, men den piler av gårde og beveger seg like fort framover og bakover som sidelengs.

Det er svært liten sjanse for at den sprer seg via nakkeputer, møbler, kosedyr og klær. Folkehelsa anbefaler likevel ikke å låne lue eller andre hodeplagg av en som har lus.

- Barna smittes ikke bare på skolen, men like gjerne hjemme, når de sitter tett sammen over PC og dataspill.

- Det er også viktig å avlive noen myter om lus. Å fryse sengetøy og klær, er bare tull. Skrubber man huset, får man et rent hus, men blir ikke kvitt lusa. Den smitter fra hode til hode, ikke fra kosedyr og møbler, sier Ottesen.

(NTB-Jofrid Egeland)

Powered by Labrador CMS