Se innholdet i magesekken til en enorm hai

Kunnskap om haienes mat er vesentlig for å forstå hvordan det påvirker andre dyr i havet når haiene forsvinner, mener forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta:

I mange land er haier svært verdifulle matfisker, og for eksempel Japan, Korea og Taiwan driver intensivt fiske både med drivgarn og line.

Mange av de haibestandene som det asiatiske fisket er basert på, er i sterk tilbakegang.

(Kilde: Den Store Danske)

Video: NOAA Fisheries

Svinekoteletter pakket inn i papir er tydeligvis en del av kostholdet til store haier. Slaktervarene er nemlig et av de forunderlige funnene haiforskeren Antonella Preti fra Southwest Fisheries Science Center har gjort.

I løpet av karrieren har hun åpnet magesekken fra 2000 sverdfisker og haier.

Nesten hele sjøløver

Normalt finner hun sjøløver, blekkspruter og fisk i rovdyrenes magesekker. Førstnevnte var også det hun støtte på i disseksjonen av den største haimagen hun noensinne har hatt mellom hendene.

Haien veide omkring 600 kilo og var nesten fire meter lang.

I den enorme haimagen lå det et helt hode, luffer og annet godt fra en sjøløve på 91 kilo. Utforskningen av magesekkens innhold kan du også se i videoen i denne artikkelen.

Stor betydning for livet i havet

Men det er ikke bare fascinerende å se hva en hai har fått til hovedrett – det gir også en svært vesentlig innsikt i hva kostholdet deres er.

Haiene hjelper med å holde bestanden av andre dyr nede fordi de ofte får fatt i gamle og syke dyr. På den måten blir dyreflokkene sunnere.

Hvert år blir 100 millioner haier drept på grunn av kjøttet og finnene, som blir solgt som delikatesser i Kina.

Rovdriften på haiene kan ha stor betydning for andre dyr i havet fordi de ikke kan rydde ut i de svake dyrene i flokkene, skriver LiveScience.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS