Lite stråling i tunfisk fra Fukushima

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tunfisk forurenset av stråling fra ulykken i Fukushima er ikke farlig å spise, slår forskere fast.

Forskerne har målt radioaktiviteten i havorganismer fanget i Stillehavet siden 2011. De har også vurdert mulige helsekonsekvenser av å spise denne fisken.

I alle havorganismene forskerne analyserte fant teamet at strålingsdosene som stammer fra Fukushima var hundre ganger lavere enn dosene som allerede finnes naturlig i maten.

Studien kommer som en oppfølger til en tidligere studie utført av samme team i fjor. Her presenterte forskerne målte nivåer i tunfisk som kunne bli sporet direkte til atomulykken i Fukushima i 2011.

Tunfisken som ble analysert ville hatt foreldre som klekket i Japanske farvann og oppholdt seg der i ett til to år før de dro til beiteområdene utenfor California. All fisken fanget den gang viste økte nivåer av radioaktivt cesium.

Problemet med den foregående studien var at den ikke tok for seg hvor mye av denne radioaktiviteten som faktisk ble tatt opp av mennesker som spiste fisken noe som førte til en del nervøsitet blant folk, forteller Nick Fisher, som har vært med på begge studiene, til BBC.

– Det har vi gjort i den nye studien. Den viser til dosene menneskelige forbrukere ville fått og sannsynligheten for at det fører til kreft, både for forbrukere i USA og Japan, forteller han.

– Jeg mener personlig at disse nivåene av radioaktivitet ikke er skadelige for fisken eller mennesker, selv om de spiser en god del av den. (forskning.no/SPØ)

Powered by Labrador CMS