Annonse

En notis fra Havforskningsinstituttet - les mer.

Denne illustrasjonen har gått sin seiersgang i forskerverdenen. Opprinnelig var det en HI-illustrasjon som Climate.gov har videreutvikla. (Illustrasjon: Climate.gov)

Forskernes illustrasjon har fått internasjonalt gjennomslag

Publisert

Der så hun den igjen. Illustrasjonen som viser hvordan fiskesamfunn flytter seg mot nordøst i Barentshavet – denne gangen i Berlin, på ministermøtet om forskning i Arktis.

I mai 2015 publiserte havforsker Maria Fossheim og kolleger en forskningsartikkel der de påviste hvordan fiskesamfunn i Barentshavet flytter seg mot nordøst fordi temperaturen i havet stiger. Artikkelen inneholdt en del figurer som underbygde funnene til forskerne.

I første omgang laga Fossheim og kommunikasjonsavdelingen ved Havforskningsinstituttet en populærvitenskapelig illustrasjon som tydeliggjorde den generelle utviklinga i Barentshavet. Den ble brukt av flere norske medier.

Likevel ble det ikke fart i sakene før artikkelen om fisk på flyttefot ble invitert til å være short story i Arctic Report Card. Da lagde Climate.gov (pressekontoret til det amerikanske havforskningsinstituttet NOAA) en ny versjon av illustrasjonen.

I begynnelsen av 2016 ble artikkelen gjengitt i State of the Climate in 2015, en rapport som oppsummerte de globale klimaendringene og ble gitt ut av American Meteorological Society. Deretter tok det helt av.

– Illustrasjonen blir stadig vekk brukt i artikler eller presentasjoner som handler om klimaendringene og følgene de får i Arktis. Det er både interessant og hyggelig at den har slått så godt an i forskerverdenen, sier Maria Fossheim.

– Gratulerer med svært god formidling! – sier Havforskningsinstituttets kommunikasjonsdirektør Torny Aarbakke.

– Når forskning er i samhandling med kommunikasjons- eller journalistisk bearbeidelse, skjer det ofte noe magisk. Selve kjernen i forskningen beholdes, men forskernes funn trer frem på en måte som gjør at folk forstår, sier Aarbakke og legger til at visuell kraft aldri må undervurderes.

Les mer på Havforskningsinstituttets sine nettsider.

Powered by Labrador CMS