Den italienske forfatteren Umberto Eco fotografert under presentasjonen av romanen «Gravlunden i Praha» i desember 2010. (Foto: Andrea Comas, Reuters, NTB scanpix)

«Mannen som visste alt» er død

Den italienske forfatteren og filosofen Umberto Eco, verdensberømt for bestselgende romaner som «Rosens navn», er død. Han ble 84 år gammel.

– Verden har mistet en av de viktigste mennene i samtidskulturen, skriver den italienske avisa La Repubblica , som topper sin forside med tittelen «Mannen som visste alt».

Eco var kreftsyk og døde i sitt hjem sent fredag kveld, opplyser familien.

– Umberto Eco var et enestående eksempel på en europeisk intellektuell med en utrettelig evne til å forutse framtiden, sier Italias statsminister Matteo Renzi til lokale medier.

– Enestående

Forfatteren og forskeren Eco ble tidlig berømt for sin allsidighet og utadvendthet. Han ble født i Alessandria i Italia 5. januar i 1932 og har blant annet jobbet som professor i semiotikk (tegnlære) ved universitetet i Bologna.

Hans vitenskapelige arbeider strekker seg fra studier i middelalderestetikk til analyser av fenomener som tilhører massekulturen.

I 1980 fikk han sitt litterære gjennombrudd med sin første roman, «Rosens navn». Den er en slags kriminalfortelling med handling fra et italiensk middelalderkloster, spekket med allusjoner til europeisk kultur, historie og politikk.

«Rosens navn» ble oversatt til 43 språk, og boka ble solgte i flere millioner utgaver verden over. I 1986 ble den også filmatisert, med Sean Connery og Christian Slater i hovedrollene.

Æret

Også romanen «Foucaults pendel» fra 1988 ble en bestselger. Eco fortsatte sitt akademiske virke parallelt med forfatterskapet, og han skrev også en rekke artikler om politikk og kultur som nådde bredt ut gjennom ulike aviser og tidsskrifter.

Fra 1985 ble Umberto Eco æret med over 30 æresdoktorgrader fra ulike akademiske institusjoner verden over.

Eco skrev flere andre store romaner, deriblant «Øya fra dagen før» (1995), «Baudolino» (2000) og «Gravlunden i Praha» (2010)

Powered by Labrador CMS