Det er stor forskjell på filmstudioenes kvinneandel: Blant annet har fem av Sonys toppfilmer i 2022 regissører som også er kvinner - blant dem Olivia Newman på "Der krepsene synger" (bildet). Men verken Disney, Paramount eller Lionsgate bød på noen kvinneregisserte filmer i året som var.

Liten bedring i Hollywood for kvinner og ikke-hvite i filmbransjen

Det er lite fremgang for kvinner og ikke-hvite i Hollywoods filmindustri, viser resultater av to studier ble offentliggjort tidligere denne uken.

Bare 11 prosent av regissørene for fjorårets 100 mest innbringende filmer var kvinner, noe som er ned én prosent fra 2021. Ser man på de 250 mest innbringende filmene er tallet 18 prosent, opp én prosent. Det viser tall fra San Diego State-universitetet – som har fulgt kvinneandelen i amerikansk film i 25 år, skriver Deadline.

Kvinner står for 24 prosent av alle regissører, manusforfattere, eksekutivprodusenter, redaktører og filmfotografer, noe som også har sunket med én prosent fra 2021 til 2022. Da studien, kalt Celluloid Ceiling, første gang ble publisert i 1998 var tallet 17 prosent.

Det viser seg også at filmer med kvinner i en nøkkelroller bak kamera ligger bedre an, ifølge Martha m. Lauzen, som grunnla og driver universitetets senter for studier av kvinner i film og fjernsyn.

– På filmer med minst en kvinnelig regissør står kvinner for 53 prosent av manusforfatterne og 39 prosent av klipperne. På filmer med mannlige regissører er tallene henholdsvis 12 prosent og 19 prosent. Dette er betydelige forskjeller, sier Lauzen.

Studie nummer to er fra University of Southern California, kalt «Inkludering i regissørstolen». Deres tall viser at ni prosent av de 100 mest innbringende 2022-filmene hadde kvinnelig regissør, mot 12,7 prosent i 2021.

Regissører fra underrepresenterte grupper når det gjelder rase eller etnisitet var nede på 20,7 prosent, ned 6,6 prosent fra rekordåret 2021. Ser man på de siste 16 årene under ett, er 15,2 prosent av regissørene fra underrepresenterte grupper, mens de står for 40,7 prosent av befolkningen i USA.

– Fem år etter at #MeToo eksploderte, og to år etter drapet på George Floyd, viser Hollywood lite fremgang for kvinner og underrepresenterte regissører, særlig ikke-hvite kvinner, sier Stacy L. Smith, professor i kommunikasjon og grunnlegger av Annenberg Inclusion Initiative, som står bak studien.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS