En ny studie viser at spoilere ikke gjør at folk dropper å se filmen.

Spoilere ødelegger ikke for billett­inntektene

Forskere har sett på sammenhengen mellom filmanmeldelser og billettinntekter i USA de siste fem årene. Det viser seg at å røpe litt av filmen faktisk kan ha en positiv effekt på billettsalget.

Mange er kritiske til at folk spoiler filmer - altså forteller vesentlige detaljer fra filmen som kan ødelegge opplevelsen. Om publikum vet for mye av filmens handlingsforløp og vendinger, vil de kanskje ikke se filmen. Men er dette noe filmskapere egentlig trenger å bekymre seg for?

Forskere fra amerikanske Western University og University of Houston har nylig publisert en ny studie i tidsskriftet Journal of Marketing. I studien undersøker de om spoilere påvirker seeres ønske om å se film.

Spoilere bidrar til økt billettsalg

Forskerne undersøkte daglige billettinntekter for filmer som kom ut i USA mellom januar 2013 og desember 2017.

Deretter så forskerne på anmeldelsene av filmene. Anmeldelsene samlet de inn fra Internet Movie Database (IMDB), den mest populære amerikanske filmanmeldelsesplattformen.

Forskerne lagde også en måling av hvor alvorlige spoilerne var, basert på hvor mye handling som ble røpet.

Resultatene viser at spoiler-alvorligheten faktisk har en positiv sammenheng med billettinntektene. Altså at flere så de filmene som fikk handlingen sin røpet i anmeldelsene.

– Hvis potensielle kinobesøkende er usikre på kvaliteten på en film, vil de sannsynligvis ha nytte av det handlingsrelaterte innholdet i spoileranmeldelser når de tar sine kjøpsbeslutninger, forklarer Jun Hyun Ryoo, som er en av forskerne bak studien, i en pressemelding.

Gir deg et tydelig bilde av filmen

Terje Gaustad er forsker ved institutt for kommunikasjon og kultur ved BI. Han sier at det å røpe mye av innholdet i filmen i en trailer har vært en trend det siste tiåret.

– Det er ikke nødvendigvis alle spoilere som har en negativ effekt i forhold til opplevelsen når du skal se filmen. Noen spoilere kan tvert imot ha en positiv effekt på den måten at det bidrar til at du kan lage deg et bedre mentalt bilde av hva filmen er før du går og ser den, sier Gaustad til forskning.no.

Avhenger av hvilken type film det er

Selv om spoilere viser seg å ha en positiv påvirkning på folks ønske om å se filmen, kan det likevel finnes en grense på hvor mye man bør avsløre fra filmen.

Gaustad mener at grensen for hvor mye man kan røpe avhenger av hvilken type film det er.

– Hvis det er en film som handler om at man, som seer, skal finne ut av noe utover i filmen og spesielt da mot slutten av filmen, vil det skade verdien av den seeropplevelsen med den type spoilere.

– Hvis det handler mer om opplevelsen, og om veien dit er viktigere enn akkurat hva det er, så tenker jeg at det ikke vil ha noen negativ effekt, da tenker jeg tvert imot at det vil ha en positiv effekt, sier Gaustad.

Referanse:

Jun Hyun Ryoo m.fl. Do Spoilers Really Spoil? Using Topic Modeling to Measure the Effect of Spoiler Reviews on Box Office Revenue, Journal of Marketing, november 2020.

Powered by Labrador CMS