Omtrent 10 prosent kommer i overgangsalderen før de er 45 år gamle. Nå viser en studie at kvinner som spiser mye fet fisk og melkeprodukter beholder østrogenet lenger. (Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock / NTB scanpix)

Fet fisk og melk kan beskytte mot tidlig overgangsalder

Kvinner som får i seg mye D-vitamin og kalsium kommer senere i overgangsalderen, viser en amerikansk studie.

Forskerne har sett nærmere på en stor gruppe amerikanske sykepleiere.

De fant at ut de som spiste mest mat som inneholder D-vitamin hadde 17 prosent lavere risiko for å komme tidligere i overgangsalderen enn de som spiste minst av disse matvarene. Forskjellen var på 13 prosent mellom de mest mest og minst inntak av kalsium. 

De beste kildene til kalsium er meieriprodukter som melk, yoghurt og ost. Også grønne grønnsaker som grønnkål, brokkoli og spinat inneholder mye kalsium.

Fet fisk som tunfisk, makrell og laks er gode kilder til D-vitamin.

Tok hensyn til alkohol og røyk

Nær 120 000 sykepleiere i USA har vært med på studien. Disse svarte på et spørreskjema i 1989. Etter dette har de regelmessig blitt fulgt opp og spurt om livsstil og helse. Slik har forskerne fanget opp endringer over tid.

Forskerne har tatt hensyn til hvor mye kvinnene drikker og røyker i tillegg til kroppsmasseindeksen deres. Alle disse er kjente risikofaktorer for tidlig overgangsalder.

Disse faktorene utgjorde nesten ingen utslag i studien, forteller forskeren Alexandra Purdue-Smithe i en pressemelding fra University of Massachusetts, Amherst.

Alt mellom 45 og 55 er vanlig

Kvinners eggstokker slutter gradvis å fungere i 50-årsalderen. Da blir menstruasjonen borte og østrogenmengden i kroppen faller.

Gjennomsnittsalderen for overgangsalder i Norge er 51 år, men alt mellom 45 og 55 år er vanlig.

Det har vært mange myter om kvinnens overgangsalder. Få av dem har støtte i forskningen, skrev forskning.no om i 2015.

Omtrent 10 prosent kommer i overgangsalderen før de er 45 år gamle. Kvinner som kommer tidlig i overgangsalderen, har mer enn dobbelt så høy risiko for å få hjerteinfarkt, slag eller andre hjertesykdommer senere i livet, ifølge NRK.

Tidlig overgangsalder er også forbundet med beinskjørhet og tidlig aldring. 

Lungekapasiteten svekkes også hos kvinner i overgangsalderen. Nedgangen i lungekapasitet tilsvarer faktisk å røyke 20 sigaretter per dag i løpet av ti år, har forskere ved Universitetet i Bergen kommen fram til.

Mindre fruktbar de siste ti årene

Mange kvinner utsetter i dag å få barn til de nærmer seg 40-årsalderen. Forskerne mener at det er viktig å være oppmerksom på at de som kommer tidlig i overgangsalderen, vil ha problemer med å bli gravid opp mot ti år før menopausen.

– Det er derfor viktig å identifisere risikofaktorer for tidlig overgangsalder, mener Purdue-Smithe.

Referanse:

Alexandra C Purdue-Smithe: Vitamin D and calcium intake and risk of early menopause, (Sammendrag), American Society for Nutrition, 10 mai 2017

Powered by Labrador CMS